Nogle gange skal man kæmpe ekstra hårdt for at opnå sine drømme og mål i livet. I en alder af 23 år kan Nicolaj Sand Rasmussen kalde sig iværksætter, elitesportsmand og 12-talsstuderende. Med en broget opvækst i det såkaldte Udkantsdanmark har Nicolaj aldrig hentet forbillederne hjemmefra, men har i stedet været drevet af et ekstremt indre drive for at gøre en forskel. Nicolaj er et tydeligt eksempel på, at du kan, hvad du vil, hvis du arbejder hårdt for det.

I en lille by som Nakskov på Lolland kan store ting opstå. Det er her, Nicolaj er fra, og det er her, han gik fra at være en nervøs og konfliktsky dreng til en selvstændig og succesfuld mand. Som barn var Nicolaj genert, og det værste, han vidste, var at tale foran mange mennesker. I dag har han virksomheden Meptek, der lærer unge mennesker at præsentere og formidle deres budskaber.

“Jeg elsker mine forældre. Drivkraften til at få den såkaldte ’succes’ i livet er bare ikke kommet hjemmefra. Ambitioner og muligheder blev aldrig diskuteret ved spisebordet”

Artiklen fortsætter under grafikken

Nicolaj Sand Rasmussen

Alder: 23 år LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nicolaj-sand-rasmussen-90835388 Bachelor: Ba. of Leisure Management Nuværende stilling: Indehaver af Meptek, Studerende, SeniorMentor hos MentorDanmark Tidligere erfaring: Eventkoordinator Nordisk Film Største succes: At bryde med den sociale arv

En opvækst uden forbilleder

Nicolaj Sand Rasmussen er opvokset i en skilsmissefamilie. Hans far fuldendte ikke folkeskolen og er i dag arbejdsløs. Nicolajs mor er uddannet social- og sundhedsassistent, men hun er ligesom faren også arbejdsløs. Begge forældre kæmper med depressioner, angst og stress, men de har stadig været der for deres søn, når han havde brug for dem.

“Et klart valg jeg har taget gennem min bachelor er, at jeg altid vil være styrmanden.”

”Jeg elsker mine forældre. Drivkraften til at få den såkaldte ’succes i livet’ er bare ikke kommet hjemmefra. Ambitioner og muligheder blev aldrig diskuteret ved spisebordet. I takt med min opvækst og på baggrund af de valg, jeg har taget, har jeg udviklet mig til den person, jeg er i dag.”

Nicolaj var introvert som barn, så i stedet for at lægge fokus på det sociale fokuserede han på ting, som andre ikke kunne i den alder. Nicolaj havde styr på skat og fradrag i en alder af 13 år, og alle fradrag blev udnyttet for at få mest muligt ud af de tre avisruter, han kørte. Nicolaj havde en børneopsparing på 1.472 kr., som han skød ind i en aktie, der dog tabte 50 procent ugen efter. Allerede i en ung alder skabte han sine egne muligheder og tog kontrol over sit liv.

Fra Den Kongelige Livgarde til 12-talsstuderende

Nicolajs uddannelsesmæssige baggrund består af HHX, militæret og en bachelor i Leisure Management. Tiden i Den Kongelige Livgarde har stor betydning for, hvem Nicolaj er i dag, men han var samtidig fast besluttet på at komme videre derfra. Så han blev handelselev i Berlin, og derefter startede han på sin bachelor, der fokuserer på events, ledelse, marketing og turisme.

”Et klart valg, jeg har taget gennem min bachelor, er, at jeg altid vil være styrmanden. Det er en meget praktisk uddannelse med masser af gruppearbejde, hvilket har gjort, at jeg hovedsageligt har beskæftiget mig med at organisere og lede min gruppe. Selvom læsning oftest er nedprioriteret til fordel for virksomhed og sport, er det lykkedes mig at redde elleve 12-taller i streg,” fortæller han.

Viljestyrke og hårdt arbejde

Nicolaj Sand Rasmussen har brudt den sociale arv. Han ville mere, og han var klar til at kæmpe for det. Et eksempel på Nicolajs motivation er da han overvejede at tage til Berlin som handelselev. Til denne ide var Nicolajs mormors reaktion med til at gøre overvejelser til virkelighed. Hun kiggede Nicolaj i øjnene og sagde: ”Nicolaj, du kan ikke alt, hvad du vil”. En uge efter flyttede han til Berlin. Dette er en sætning, som han aldrig glemmer, og som stadig har stor betydning for ham.

”Min motivation er, at jeg ved, jeg altid er den mest hårdtarbejdende – jeg kan ikke se nogen grund til, at jeg ikke kan opnå de ting, jeg sætter mig for.  Min interne motivation ligger i at bevise, at alt er muligt. Ikke for omverdenen, men for mig selv.”

“Det er ikke prestigen og pengene, det er passionen og selve formålet der driver værket.”

Passion versus Prestige

Som 18-årig startede Nicolaj sin første virksomhed. Dette skete på værelset i Nakskov i samarbejde med en kammerat. Virksomheden hed Midlerberg og beskæftigede sig med videresalg af vintagecykler. Midlerberg gik godt, og de unge drenge lavede et lille overskud, men vigtigst af alt var det en sjov og lærerig oplevelse for Nicolaj. Virksomheden lukkede, da Nicolaj tog i militæret, derefter har han været med i forskellige startups, hvor han fokuseret på idé og udvikling. Det var i 2015, at Nicolaj igen skulle have titlen ’medstifter’, nu af virksomheden Meptek.

Meptek tilbyder workshops til skoler og institutioner i præsentationsteknik. Den tidligere generte og introverte dreng har startet en virksomhed, som skulle lære andre unge om at blive bedre til at præsentere og komme ud med deres budskab på en optimal måde, forklarer Nicolaj.

“Dette er, hvad der motiverer mig – jeg kan se mig selv i mange af eleverne og ville ønske, at der havde været nogen, der kunne have hjulpet mig. Nu elsker jeg at stå foran andre mennesker. Jeg elsker hele ideen om præsentationer.”

”Det er ikke prestigen og pengene. Det er passionen og selve formålet, der driver værket. Jeg har altid været meget centraliseret om at have kontrol – både positivt og negativt. Det gjorde opstarten af virksomheden til en naturlig proces. Her kunne jeg styre det hele. Det var motiverende at skabe og selv være skyld i positive såvel som negative tiltag. ”

Udvikling i mange aktiviteter

Balancen mellem arbejde og uddannelse er for mange svært at få til at gå op i en højere enhed. For Nicolaj er der flere aspekter, der har været med til at præge hans liv og hverdag i dag. Både uddannelse, hårdt arbejde og sporten, som han har været dedikeret til siden barndommen, er grundene til, hvor langt han er nået. Uddannelse og hårdt arbejde har været hans vej ud af den sociale arv. Det er også herigennem, at netværket er blevet opbygget. At agere i en virksomhed i et studiejob kan forme din person på en anden måde, som måske ikke bliver afspejlet i et CV. Alle aktiviteter kan føre til udvikling på hver sin måde. Ifølge Nicolaj gælder det om at finde en balance, som kan tilfredsstille dig, så du som 80-årig ikke fortryder dine valg.

”Alle disse aktiviteter har for det første skabt mig et stærkt netværk og har været med til at forme den person, jeg er i dag. Uden disse aktiviteter ville jeg ikke sidde, hvor jeg gør nu. Før i tiden brugte jeg dog meget tid på at prøve alt i små mængder, hvor jeg nu efterhånden har sporet mig ind på min egen identitet og prøver i stedet at øge volumen i specifikke aktiviteter.”

Nicolajs tre bedste råd til ambitiøse studerende:

1. Arbejd hårdere end din nabo. Det med at alle er født lige, det er noget fis. Nogle er født klogere end andre, nogle er født rigere end andre. Det skal dog ikke være en undskyldning for ikke at opnå sine mål og drømme, tværtimod. Du kan altid sørge for at være den mest hårdtarbejdende. I hvert eneste rum du går ind i: klasselokalet, træningscenteret, din studiegruppe, så kig dig omkring, og se, om du er den mest hårdtarbejdende, hvis ikke så kom i gang.

2. Perfect’s good, done’s better. Mange prøver at gøre ting perfekte og optimere indtil perfektionisme. Har du en tanke, en ide, en ting du vil – så gør det. Start din virksomhed, sig, jeg elsker dig nu, lav dine projektopgaver. Lad være med at vente og optimere og optimere, kom i gang med den konkrete proces, så udvikler det sig derfra. The best way to succeed in business is to be in business.

3. Se objektivt på dit liv. Det kan være rigtig hårdt, men meget nødvendigt at se på, hvem der egentlig er i dit liv. Hvem bruger du tid og ressourcer på. Hvis der er en person, som kun bidrager med negativitet, så skær den person fra. Omgiv dig selv med positive og givende personer. 

Nanna Salver

Nanna er portrætskribent hos Talentguiden. Nanna interesserer sig for mennesker, medier, kultur og sprog og er altid på udkig efter inspirerende historier. Kontakt: ns@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn