Hvad enten du starter nyt studie for første gang eller er godt i gang med en kandidatuddannelse, kan det som studerende være svært at finde tid til både studieliv, job og fritid. Få gode råd til at planlægge og strukturere din tid bedst muligt her.


Selvom skemaerne på mange af de videregående uddannelser ikke er proppet til randen med forelæsninger og instruktortimer, svarer et fuldtidsstudium stadig til en typisk arbejdsuge på knap 40 timer.

Mellem timerne, du rent faktisk bruger på campus, er der nemlig hundredvis af sider der skal læses og opgaver der skal skrives. Og det er kun den tid, du bruger på studiet. Ud over det kommer venner, familie, kæreste, studiejob og fritidsinteresser. Det kan derfor være en god idé at sætte sig ned og se på, hvordan du kan få mest muligt ud af døgnets 24 timer, så du er sikker på at have tid til det, der betyder mest for dig.

Bliv bedste ven med din kalender

Gør det til en god vane at samle alle dine opgaver, aftaler, gøremål og begivenheder ét sted. På den måde har du altid overblik og skal ikke bruge tid og energi på at huske, hvilke aftaler du har hvornår, og hvor mange deadlines, du skal nå den kommende uge. Om du er til en oldschool papirkalender med spiralryg eller hellere vil nøjes med kalenderen på din smartphone eller computer, er selvfølgelig helt op til dig. Det vigtigste er, at du holder dig til at bruge den.

Tricket er at tænke i uger og forsøge at skabe et mønster i, hvornår du gør bestemte ting, som fx at mødes med din studiegruppe. Jo mere struktureret du kan gøre ugen, jo nemmere bliver det for dig at gennemskue, hvad du kan nå – og rent faktisk nå det.

Øremærk tid til lektielæsningen

At være studerende giver en enorm frihed, fordi du selv har ansvar for din egen læring. Det kan indimellem gøre det svært at få læst lektier, fordi der måske er flere ting, herunder studiejob og socialt liv, der konkurrerer om din opmærksomhed på samme tid. En nem måde at komme uden om det på er ved at skemalægge lektielæsningen, så du gør det til en vane at læse koncentreret på bestemte tidspunkter i ugen, fx i forlængelse af forelæsninger eller på din yndlingscafé hver søndag eftermiddag. Når du giver dig selv tid til at arbejde koncentreret, når du ikke kun mere, end hvis du sjatlæser dig igennem pensum i løbet af ugen, du får også mere ud af det, du læser.

Find ud af, hvornår du arbejder effektivt

Der er stor forskel på, hvordan folk arbejder. Nogle elsker at sidde på en travl café med støj fra kaffemaskiner og småsnak i baggrunden, andre kræver absolut stilhed i hjørnet på et bibliotek. Nogle er morgenfriske, andre natteravne. Find derfor ud af, hvornår du er mest i flow, og planlæg dit arbejde derefter. Når du er i flow, føles arbejdet ubesværet og tilfredsstillende, og du vil derfor også opleve, at tidspunkterne, hvor du arbejder mest effektivt, er de sjoveste.

Prioriter din tid fornuftigt

Se på, hvad du bruger din tid på, og vurdér, om der er ting, du kan spare tid på. Falder du fx ofte i staver på telefonen, eller er du verdensmester i at sove længe på dine skemafri dage, hvor du egentlig kunne læse, så er det måske her, du med fordel kan reducere dit tidsforbrug.

Har du omvendt svært ved at give slip på noget, fx hvis du træner mange gange i ugen eller arbejder 20 timer ved siden af studiet, så se på, hvordan du kan rykke rundt på dine eksisterende timer. Kan du stå tidligt op og få trænet, inden du tager i skole, eller har du mulighed for at arbejde noget af tiden hjemme og spare transporttiden til og fra arbejde? Selv de mindste justeringer kan frigive tid, som du kan udnytte til at få mest ud af din studietid.