Læseferien er altid fuld af fristelser og overspringshandlinger. Sørg for at få dem fordelt ud over hele læseferien i stedet for at slappe af den første halvdel og stresse resten af tiden. Med en god læseplan er der både plads til det sjove og til det seriøse.

Frem med kalenderen

Når først eksamensdatoen eller afleveringsfristen er sat, kan du lige så godt få plottet den ind i kalenderen med store, røde bogstaver. Den er nemlig ikke til at komme udenom. Alligevel formår de fleste studerende, jeg kender, at holde den langt fra bevidstheden. 6. juni er blevet en fuldkommen abstrakt dato et eller andet sted i starten af sommeren – og det er jo stadig kun forår og starten af maj. Men lige pludselig er vi midt i maj, og så er der ikke længere en måned til juni, selvom vi har bildt os selv det ind.

Selvom det er fedt at nyde grillfesterne og strandturene på årets første sommerdage med eksamen arkiveret langt væk i baghovedet, så er det allerede nu, du skal lave et realitetstjek. Ikke fordi du ikke skal nyde vaffelis og kold rosé endnu – men for at kunne gøre det med ro i sindet. Hvis du har styr på din læseplan og følger den, så kan du holde fri med god samvittighed engang imellem. Og det må man gerne!

Få overblik over pensum

Find alle bøger og noter fra faget frem. Jeg starter altid læseferien med at lave et ringbind fuld af de handouts og tekster, vi har fået online og til undervisningen i løbet af semestret. Den første dag går altid med at sætte papirerne ind i emner efter pensumlisten og semesterplanens struktur, så jeg kan slå op og finde de papirer, jeg skal bruge, efterhånden som læseplanen skrider frem. Det tager noget tid, men det giver mig ro i sjælen at vide, at alt ligger klar.

Samtidig giver det et overblik over nogle af de tekster, man måske havde glemt, og det giver en refleksion over, hvor de forskellige tekster hører til, hvilke der hører sammen – og retrospektivt set giver det underviseren har tænkt i sin planlægning, pludselig mening.

Lav en læseplan

Tæl, hvor mange dage du har til du skal aflevere dit skriftlige produkt eller skal op og forsvare det. Sammenhold det med tidligere eksamenssituationer, hvor meget tid du brugte dengang på et lignende produkt. Overvej realistisk, hvor meget tid du er nødt til at bruge på det, hvor meget af den tid du kommer til at bruge på noget andet, og indsæt så en buffer i den anden ende.

Skriv ind, hvad du skal have læst, og marker eventuelt tekster, du skal have læst ekstra grundigt med røde post-its, så du ved, hvor du skal starte. Det kan være en god idé at notere nøglebegreber ned undervejs med en lille forklaring og en henvisning. Hvis du er rigtig nørdet (på den fede måde!), sætter du begreberne op i en alfabetisk ordliste (og helt optimalt så har du selvfølgelig allerede gjort det i løbet af semestret).

Markér i din kalender, hvornår du skal læse hvad, og hvornår du har fri. Du kan eventuelt bruge byens læsesale, hvis det kan give en følelse af, at du ”møder ind og har fri” på bestemte tidspunkter.

Gør det, du trives med

Det kan være en god idé at udfordre din studieteknik i løbet af semestret. Er du typen, der læser bedst på læsesal? Læser du bedst om morgenen eller om aftenen? Har du brug for lang frokostpause? Producerer du bedst under pres, eller var det noget du bildte dig ind lige op til din sidste eksamen?

Men det er måske ikke i den sparsomme tid op til eksamen, at du skal ud og finde på nye studieteknikker. Gør det, der virker. Og husk, at det er okay at holde pauser.