I samarbejde med:

Alle taler om det – at netværke og at have et professionelt netværk der kan hjælpe dig i din karriere. Og for 60-80 pct. af nybesatte stillinger, har netværk været en del af processen. Her finder du gode råd til, hvordan du gør.

Læs også: Giv dit netværk værdi: Sådan bruger du dit online netværk

Kortlæg dit professionelle netværk

Netværk er meget andet end dine personlige og familiære relationer. Der er mange forskellige måder at kortlægge dit netværk på. Vigtigst er det, at du husker alle dem, der ikke nødvendigvis ligner dig og din profil og dem, der også er længere ude i periferien. Tænk, at det særligt er disse “yderpersoner” du skal dyrke, for det er her, der måske kunne være uopdaget land (Læs evt. Litteratur af Abelone Glahn og Soulaima Gourani).

Dit netværk skal ikke skaffe dig et arbejde

Du skal bruge netværket til at skaffe dig informationer, som du kan bruge i din videre jobsøgning. Åbn derfor ikke samtalen eller mailen til din tidligere arbejdsgiver med spørgsmålet “Har du et arbejde til mig?”, men med “Hvad ville du gøre i min situation?”, “Hvor ville du gå hen?”, “Hvilke mennesker tror du, kunne hjælpe mig?” eller “Har du en god kontakt, jeg kunne ringe til?”. Dit netværk kan hjælpe sende dig i den rigtige retninger, og der er næsten altid en der kender en, som kender den person der kan hjælpe dig. 

Netværk handler om at kunne modtage OG give

Når du er jobsøgende, handler det først og fremmest om at være meget bevidst om, hvad du kan tilbyde, før du begiver dig ud i at bede om hjælp. Du skal skabe værdi for andre – ikke kun for din kommende arbejdsgiver, men også for netværket, der bringer dig i kontakt med vedkommende.

Tålmodighed og pålidelighed

Tålmodighed og pålidelighed er dyder i netværkeriets kunst. En klædelig ihærdighed er vigtig, når du ønsker noget af dit netværk. Vis, at dit netværk kan regne med dig, så du fx husker at følge op på en samtale, hvis du siger, at du vil gøre det. Skriv en besked, når du har gjort som aftalt, og sig tak for hjælpen. Hvis du er i tvivl, om du vil bruge de råd, du får af et professionelt netværk, så sig det – lad i hvert fald være med at love for meget. Det stimulerer ikke et professionelt netværk til at hjælpe dig en anden gang.

Hvor der er mennesker, er der netværk

Som jobsøgende handler det meget om at være i det professionelle netværk, hvor de relevante mennesker er. Øv din “elevatortale”, hvor du i få sætninger og på kort tid kan introducere den, du møder til gå-hjem-mødet, virksomhedspræsentationen, karrieremessen eller workshoppen for det, du kan bidrage med og den værdi, du kan tilføre en virksomhed. Det er din tid, så det vil ofte dreje sig om det, du finder allermest interessant – det er ofte et godt udgangspunkt for en samtale.

Læs mere: Har du de rigtige mennesker i dit netværk? 3 typer du skal have!

Brug de sociale medier og online netværksplatforme – de er skabt til det

Husk også, at netværk på sociale medier kan være en god måde at pleje et profesionelt netværk på. I hvert fald er sociale medier en fin måde at kortlægge sit netværk på. Fx kan du på LinkedIn se, hvem du kender, der kender en, der kender en – det kan være en god indgang til at få mere at vide om en virksomhed eller en branche – eller et job.

Tjek netværkssiderne – nogle er mest for selvstændige, andre er for medlemmer. Andre igen er åbne for alle. Se også om din faglige organisation eller dit universitet har netværksfunktioner, der kan være interessante for dig.

Læs mere: Du har et større netværk end du tror. Lær at bruge dit online netværk

Netværkeri foregår bl.a. her:

LinkedIn: www.linkedin.com

Dansk Iværksætterforening: www.d-i-f.dk

Netværksdannelse: www.laeringscenter.dk

Debatforum mellem iværksættere: www.amino.dk

Women on their way – internationalt karrierenetværk for kvinder: www.wow-women.dk

BNI – hardcore business netværk med ugentlige møder: www.bniconnect.dk

Dansk Kommunikationsforening: www.kommunikationsforening.dk

Kommunikationsforum: www.kommunikationsforum.dk

Avatar

Akademikernes A-kasse

Som Danmarks største a-kasse for akademikere skriver Akademikernes A-kasse om gode råd til at komme i gang med karrieren.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook