I samarbejde med:

Lyserøde skyer, eksploderende astronauthoveder og frygtindgydende kattedyr pryder væggene i Arrogant Studio i Vejle. Bag det arrogante navn står den mindre arrogante 28-årige iværksætter Rasmus Benjamin, der med sin anderledes fotokunst har skabt sig et internationalt brand og en levevej fra bunden – langt væk fra skolebænken.


Blå bog: Rasmus Benjamin

Alder: 28

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/rasmus-benjamin-nielsen-1546b16b/

Nuværende job: Kunstner & Art director hos Arrogant Studio

Tidligere erfaring: Reklameburauet Superego.nu

Mest kendt for: Min kreativitet og evner på sociale medier

Største success: Evnen til at skabe fra ingenting

Vis mere

Ved første øjekast ligner 28-årige Rasmus Benjamin med sin afslappede jeans-og-T-shirt-stil og tatoveringer i ærmelængde ikke en typisk iværksættertype. Ikke desto mindre driver den jyske gadedreng det succesfulde kunstfirma Arrogant Studio. Et firma, han med rekordfart har bygget op fra bunden med kun 5.000 kr. i startkapital af egen lomme.

I Arrogant Studio producerer og sælger Rasmus Benjamin kunstplakater og malerier til hele verden, og med en fanbase på over 40 tusinde følgere på Instagram er der nok at lave for den kreative iværksætter. Uddannelse har Rasmus Benjamin pænt sprunget over. I stedet har han satset på at være sin egen lærer og tvunget sig selv til hele tiden at tænke ud af boksen – for som han selv siger: “Men med rette motivation og drive kan man med en lille smule talent nå langt, hvis man tager sig selv i nakken”.

Hvorfor har du valgt at starte din egen virksomhed?

Efter knap fem år på reklamebureau begyndte jeg at designe artwork og sælge dem som prints. Da jeg startede Arrogant Studio, var det ambitionen at omsætte for 4-5.000 kroner ekstra om måneden ved siden af min faste løn på bureauet. Jeg har aldrig set mig selv som den almene iværksætter og havde ikke regnet med, at virksomheden ville vokse som den gjorde.

Hvad inspirerede og motiverede dig til at starte?

Jeg startede virksomheden for 5.000 kroner i startkapital af mine egne penge. Jeg mente, at jeg kunnet komme forholdsvis billigt i gang med at starte en webshop, fordi jeg har kunnet designe både hjemmeside, produkter og SoMe helt selv. Det har kæmpe fordele. Jeg har kunnet spare den kreative proces næsten 100 % væk, da jeg selv stod for det hele – og stadig gør det. Så det var forholdsvis nemt at komme i gang for mig.

Hvad har været den største udfordring ved at starte virksomheden?

Den største udfordring ved at starte egen virksomhed er, at man skal ramme noget helt unikt, når man vil skille sig ud. Mange unge starter i dag webshops, fordi de føler sig inspireret af, at andre gør det, og ser kun succesen. Men hvad mange failer big time på er, at de kopierer og efterligner andre for meget til, at det nogensinde kan blive til noget rigtig godt. Det gælder om at finde sin egen specielle stil. Her kommer man langt med en lækker hjemmeside, et ordentligt logo og en identitet, der kan være med til at forstærke universet omkring ens butik.

Udfordringerne for mig har ikke været så mange, tværtimod. Det gik over al forventning efter under et år. Dét har gjort mig til iværksætter. For jeg har skullet omstille mig selv og mit liv for at kunne give den 100 % med Arrogant Studio. Mit drømmejob på reklamebureauet skulle opsiges. Det var en af de større udfordringer, jeg havde, hvis jeg skal nævne én: Det at opsige sit drømmejob for at arbejde selv. Kollegerne og stemningen på bureauet, hvor jeg arbejdede før, var pludselig ikke en del af min hverdag længere.

Hvem sparrede du med, da du besluttede dig for at starte virksomheden?

Jeg brugte meget mine tidligere kollegaer til at komme ordentligt i gang. Men ellers har min proces været skabt af mig selv. Jeg styrer selv alt i shoppen og sørger selv for at opdatere SoMe, pakke plakater, male malerier, kundeservice og alle de andre opgaver, der følger med en webshop, der har en god omsætning.

Hvordan er forholdet mellem praktisk erfaring og uddannelse for dig?

“Learning by doing”. Det er det eneste rigtige. Du lærer 200 % mere, når du er ude “in real life”. Uddannelse er tit gammeldags og boksformet. I dag gælder det i højere grad om at tænke ud af boksen. Både strategisk og visuelt.

Hvordan vægter du uddannelse overfor erfaring, når du ansætter nyuddannede/studenter/graduates?

Har du en sej og kreativ personlighed, bliver du ansat for dit drive og din passion og ikke for ti år med fast kontorstol og skolediplomer i rammer.

Hvordan udvikler du dig personligt?

Jeg sørger for at udvikle mig hele tiden ved at tænke nyt og anderledes. Det giver mig ikke kun én bestemt stil at blive husket for. Jeg elsker at differentiere mig selv, hver gang jeg laver et nyt produkt. Nu er jeg lige begyndt at male malerier for et par måneder siden og har allerede solgt tre store malerier. Det synes jeg er mega fedt. Hurra for udvikling!

Hvordan vil du beskrive din virksomheds kultur?

Det personlige i Arrogant Studio tror jeg er en af årsagerne til, at jeg har succes. Min virksomhed er meget aktiv på Instagram, og her får mine følgere indblik i, hvad jeg ellers foretager mig, både væk fra computeren og lærrederne. Jeg svarer personligt på alle beskeder, jeg får. Det ved jeg, at folk synes er rigtig fedt. Og så giver det mig samtidig et kick, at personer verden over skriver personlige beskeder om, hvor meget, det jeg gør, betyder for dem, og hvordan de følger med i alt, hvad jeg laver. Så det med at være jordnær og behagelig vinder man meget på.

Hvad er dine 3 bedste råd til andre, der drømmer om at starte egen virksomhed?

  1. Fokusér ikke på at tjene penge, men på at lave penge. Der er forskel. Tjente penge er bundlinjen. Men at lave penge er at generere en omsætning. Er der omsætning, er der kunder i butikken – og det er det vigtigste. At få skabt et brand er også vigtigt. Man kan tjene penge senere, når man har skabt et brand. Har man for travlt med at tjene hurtige penge nu og her, går det tit galt.
  2. Sørg for at have en god kundeservice. Ingen gider firmaer med dårlig service og dårlige anmeldelser.
  3. Brug penge på den helt rigtige identitet for firmaet. Lad være med at spise dig selv og firmaet af med et logo til 500 kroner. Det burde være mere værd at se godt ud rent visuelt. Få lavet noget hos en, der kan give dig et sus i maven, første gang du ser dit nye logo. Det kommer du længst med.

Hvad er dine 3 bedste råd til studerende, der drømmer om en karriere hos Arrogant Studio?

Husk personligheden, kreativiteten og fleksibiliteten.