Jobsøgningen kan være en udfordrende proces, og det er ikke altid let at vide, hvad man skal gøre, for at vinde arbejdsgiverens gunst. Derfor er vi på redaktionen gået direkte til kilden og har spurgt ledende HR-og rekrutteringschefer hvad de leder efter, når de ansætter nye medarbejdere i deres virksomhed. Denne gang er turen gået til ATP og rekrutteringskonsulent og kanalansvarlig, Marie Møgelvang.

Med en baggrund i sociologi, statskundskab og International Business har Marie Møgelvang været vidt omkring. Hendes karriere har budt på flere år i Udenrigsministeriet, praktikforløb for Margrete Auken i Europa Parlamentet, virksomhedspartner på KU, hvor hun arbejdede på at styrke samarbejdet mellem studerende og det danske erhvervsliv, og var ansvarlig for et mentorprogram for KU-studerende og KU-alumner – både i DK og i udlandet.

Idag arbejder hun med rekruttering og employer branding hos ATP. Hun kører rekrutteringssamtaler og headhunter til særlige stillinger. ATP har 2700 ansatte og rekrutterer kunderådgivere og specialister inden for økonomi, jura, IT, proces- og projektledelse, investering, kommunikation, HR m.fl. Hun har netop færdiggjort ATP’s nye LinkedIn-strategi og står desuden for diverse SoMe-tiltag. Hun har netop været med til at koordinere en helt ny Assessment Day i forbindelse med ATP’s næste graduatehold for nyuudannede.

Talentguiden har taget en snak med hende for at få indblik i, hvad det helt præcist er, erhvervslivet leder efter, når de ansætter nye medarbejdere.

Hvilke 3 ting kigger du altid efter hos nye medarbejdere?

I CV’et ser jeg efter relevant erfaring og nødvendige kompetencer. I ansøgningen efter personens motivation for ATP og det specifikke job, og til samtalen har jeg forskellige fokuspunkter. Bl.a. værdier, læringspotentiale og kandidatens primære motivationsfaktorer.

Det er afgørende, at der er et match mellem kandidaten og ATP’s arbejdskultur og værdier. Vi søger kandidater, der gerne vil gøre en samfundsmæssig forskel i et job med næsten hele Danmark på kundelisten.

Jeg skal gerne kunne spejle kandidaten i ATP’s fire værdier: troværdig, nyskabende, konkurrencedygtig og arbejdsglæde. Den rette attitude kan ofte trumfe manglende kompetencer. Derfor ser jeg også efter, om kandidaten har mod på for alvor at blive udfordret og lære nyt.

Få virksomheder arbejder med det samme som os, og derfor søger jeg efter dokumentation for kandidatens læringspotentiale. Det kan bl.a. vise sig i gode karakterer eller evnen til at kombinere studiet med relevant erhvervserfaring.

En forudsætning for at opnå succes i ATP er gode samarbejdsevner. ATP er en stor organisation, og kandidaten skal trives med samarbejde på tværs af forretningen og med interessenter på forskellige niveauer.

Hvad er vigtigst for dig: Relevant erhvervserfaring eller gode karakterer?

Jeg ansætter til meget forskellige stillinger og med forskellige kriterier. For os er karakterer blot en del af det store billede, men den kan sige noget om, at du forstår at præstere, når det gælder.

Omvendt ser jeg altid på specialekarakteren hos nyuddannede. Her har du haft muligheden for selv at vælge et emne, og selve processen rummer mange kompetencer, som vi også værdsætter som arbejdsplads – din evne til at strukturere et stort projekt, din evne til at fordybe dig og analysere, formidle osv.

Gode karakterer betyder mere end en bestemt uddannelsesretning, hvis ellers kompetencerne og det rigtige mindset er til stede. Relevant erfaring kan være fra et job med lignende indhold eller fra en lignende virksomhed/branche etc.

Frivilligt arbejde skal forklares ligesom andre jobs, så jeg kan se, hvordan din erfaring har relevans for den gældende stilling.

Hvordan skiller man sig bedst ud fra mængden?

Det er vigtigt, at både CV og ansøgning er læsevenligt. Hold en god struktur og orden, så dine essentielle pointer og den relevante erfaring ikke drukner.

Til tider tager kreativiteten al opmærksomheden, fx da jeg i et tidligere job modtog en ansøgning skrevet som en nekrolog eller i form af en Manga-tegneserie.

Hvis du har behov for at følge op på din ansøgning, så forbered nogle konkrete og relevante spørgsmål, men ring eller skriv ikke for at skille dig ud uden en specifik grund. Det har blot en negativ effekt.

Hvad er de mest typiske fejl kandidater laver under ansættelsesprocessen?

Jeg vil hellere fokusere på, hvad du skal gøre end ikke gøre. Husk at være åben og ærlig, velforberedt og konkret. Du skal ikke være bange for at give åbent udtryk for dine præferencer. Nogle kandidater er for jobsultne og virker næsten glatte til samtalen i deres iver efter at give det ønskede frem for det ærlige svar.

Hvis du ikke er ærlig, risikerer vi at ansætte den forkerte, og det er ikke i hverken kandidatens eller vores interesse.

Vær åben om dine styrker og dine udviklingsområder, for det viser selvindsigt og giver et autentisk, velreflekteret indtryk af dig som person.  

Hvad er dit bedste karriereråd til ambitiøse studerende?

Få dig et relevant studiejob og samarbejd så meget som muligt med virksomheder i løbet af dine studier, så du kommer ud med erfaring fra den virkelige verden. ATP’s graduateprogram er en god og effektiv start på karrieren for nyuddannede. Du bliver en del af et graduatehold på tværs af ATP, og udover et skræddersyet, et-årigt forløb får du løbende sparring og udviklingstilbud.

Netop overgangen til arbejdsmarkedet kan være en stor mundfuld, og selvom der er høje krav til en graduate, vil du samtidig få den nødvendige hjælp og struktur for din hverdag og et stort netværk.

Vil du høre mere fra ATP, så følg dem på LinkedIn.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn