Finder rod på magisk vis også altid vej til dit skrivebord? Så er du måske bare, fordi du er mere kreativ end gennemsnittet. En amerikansk undersøgelse har nemlig vist, at mens rod fremmer ordentlighed og konventionelle rammer, så fremmer rod kreativiteten. 

Nu er der ingen grund til at spilde kostbar arbejdstid på at holde skrivebordet ryddeligt. En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at et rodet skrivebord fremmer kreativiteten. Og det er bakket op af videnskaben, så det kan du roligt bruge som argument overfor din chef.

Ryddelighed er tegn på høj moral

Kathleen d. Vohs, der har en Ph.d. i psychological and Brain Sciences, undrede sig over om ikke rod tjente et formål på samme måde som ryddelighed var kendt for at tjene til at højne moralen og behovet for konvention. Derfor stillede hun og kollegaerne et forsøg op, der skulle belyse effekten af et rodet skrivebord kontra et ryddeligt et af slagsen.

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

Albert Einstein

De tre forskere skabte to forskellige kontormiljøer med henholdsvis et rodet kontor og et ryddeligt kontor. Derefter inviterede de 188 voksne inden for og stillede dem overfor et valg. På hvert kontor lagde de et menukort fra en smoothiebar, hvor der kunne vælges mellem tre forskellige slags smoothie: sundhed, wellness eller vitaminboost.

Rod giver adgang til kreativitet

Forskerne lavede to forskellige udgaver af menukortet, sådan at halvdelen af testpersonerne fik et menukort, hvor sundhedssmoothien blev fremhævet som ”den klassiske” og den anden halvdel så et menukort, hvor sundhedssmoothien blev fremhævet som en ”nyhed”.

Deltagerne i det ryddelige kontor valgte næsten dobbelt så ofte ”den klassiske”, mens deltagerne i det rodede kontor næsten dobbelt så ofte valgte ”nyheden”. På den baggrund konkluderede forskerne, at det ryddelige kontor fremmede det konservative valg, mens det rodede kontor ledte deltagerne væk fra konventionerne og fik dem til at søge nye veje.

Rodehoveder er mere nytænkende

Forskerne lavede endnu et forsøg for at bakke deres påstand op. Her blev 48 deltagere fordelt på det ryddelige og det rodede kontor. Her skulle de brainstorme på kreative måder at bruge bordtennisbolde og skrive så mange ideer ned, de kunne.

Resultatet blev, at deltagerne kom frem til samme antal ideer. Men da forslagene blev vurderet i henhold til kreativitet, var deltagerne på det rodede kontor langt foran. For mens deltagerne på det ryddelige kontor kom med ideer som ”beer-pong”, kom deltagerne fra det rodede kontor med mere nytænkende ideer. Det kunne for eksempel være at bruge bordtennisboldene i bunden af stoleben for at beskytte gulvet eller bruge dem til isterninger.

Konklusionen må være, at næste gang kæresten eller chefen klager over dit skrivebordsrod, så henviser du bare til Kathleen d. Vohs og dine mesterlige evner ud i nytænkning. Vive le désordre!