Sociale medieplatforme som LinkedIn har gjort det til en smal sag at skabe sig et bredt online netværk. Men hvordan bruger man sit online netværk bedst? Talentguiden giver gode råd til at pleje dit online netværk og bruge det aktivt til at fremme karrieren.

Du har sikkert et bredt online netværk af forskellige kontakter på LinkedIn. Det er nemt at skabe hjemmefra, og det er langt mindre tidskrævende end ufokuserede kaffemøder og lange fyraftensmøder, hvor du ikke på forhånd ved, hvem der dukker op. Du kan læse mere om, hvordan du skaber et online netværk her.

Gør dig værdifuld som kontakt

Vær aktiv i dit online netværk ved at dele artikler, der er relevante for din branche. Stil dig til rådighed for dem, du netværker med. Byd ind med gode kontakter og links, når dit netværk søger noget.

Hvis du sørger for at deltage aktivt steder, der er relevante for din branche og din karriere, brander du samtidig dig selv ved at vise, at du har fingeren på pulsen inden for dit felt.

Vær nysgerrig

Når du har skabt dig et bredt, relevant og interessant netværk, kan det næsten ikke undgås, at der jævnligt vil blive lagt spændende opslag op. Vær aktiv i kommentarsporet og spørg nysgerrig ind til dit netværks projekter og ambitioner. Måske er det her, du finder din næste sparringspartner eller jobmulighed.

Hvis ikke der er bid på krogen på jobfronten, så kan du i hvert fald være sikker på, at du bliver klogere af at netværke aktivt – og jo mere aktiv du er på for eksempel LinkedIn, desto højere lægger du i Google-søgningen, når andre skal forsøge at finde dig. Win-win.

Vær oprigtig

Ros dit netværk, når de tager del i spændende projekter, og spørg ind, når de starter på noget nyt eller ser ud som om, de har gang i noget interessant. Men kun hvis du mener det. Lad være med at vise interesse for noget, der slet ikke har din interesse, eller lykønske folk, du ikke kan fordrage. Dit netværk kan ikke bruge dig til noget, hvis du ikke er den, du giver dig ud for at være.

Du får heller ikke selv ret meget ud af de muligheder, der byder sig, hvis det var løgn, at du havde en interesse for det felt eller den virksomhed, som du gav udtryk for at kunne lide.

Vær aktiv i relevante grupper

Det kan også være fordelagtigt at deltage i relevante grupper på LinkedIn. Grupper er for eksempel et godt sted at komme i kontakt med folk, man ikke allerede har i sit netværk, og som man ellers ikke kender. På den måde kan man måske få nogle kontakter i nettet, som man ellers ikke havde adgang til at tilføje.

Grupper er også et godt sted at vise, at du er en god kontakt. Sørg igen for at gøre dig positivt bemærket inden for dit felt ved at deltage aktivt i debattråde, byde ind på andres faglige dilemmaer, stille gode, kritiske spørgsmål og være sød og hjælpsom.

Bed selv om hjælp

Når du har vist, at du er en værdifuld kontakt for andre og har bidraget til deres udfordringer, kan du også godt selv tillade dig at begynde at bede om hjælp. Lad være med at gå ud og bede dit netværk om at skaffe dig et job. Men spørg gerne ind til dit netværks ekspertviden.

Hvis du for eksempel kender nogen i den virksomhed, du gerne vil søge job hos, kan du godt spørge ind til deres kultur, om de ansætter, om de bruger kandidater med din baggrund. De fleste kan godt lide at blive spurgt til råds og er mere end glade for at kunne dele ud af deres viden.

Hvis det er nogen, du kender godt, behøver du ikke at have arbejdet lige så meget for retten til at bede om input, som hvis det er helt nye kontakter i dit netværk. 

Tag kontakt

Når du så finder personer, du har lyst til at tilføje til dit netværk, så overvej grundigt, hvorfor de skal være en del af dit netværk – og hvad du selv kan bidrage med til deres. Sørg for at have researchet godt, inden du tager den første kontakt, så du kan fortælle kort og præcist, hvorfor du opsøger dem.

I første omgang kan det være en god ide at skrive til din kontakt for at rose et bestemt projekt eller for at spørge nysgerrigt ind, men lad dine intentioner være klare.

 

Avatar

Bevidst Introvert

Bevidst Introvert er et lille helle for introverte. Her kan du fordybe dig i interviews med andre introverte, der deler dine præferencer og udfordringer, tanker og følelser, spejle dig i forfatterens egne erfaringer, formidlet åbent og ærligt og med et glimt i øjet. Du kan også få netværksekspertens råd til at netværke som introvert, finde gode råd til den introverte jobsamtale og booke foredrag og workshops om emnet.

More Posts - Website