Studerende eller nyuddannet og på jagt efter drømmejobbet? Hvis du har motivation og tør at tænke lidt ud af boksen, kan du få selv det mest tyndbenede CV til at vække arbejdsgivernes interesse. Her får du en håndfuld simple tips til CV-skrivningen.


Som studerende eller nyuddannet kan det være op ad bakke at skrive en god ansøgning til drømmejobbet. For når arbejdsgivere i stigende grad angiver krav om minimum tre – eller flere (!) – års relevant erhvervserfaring og mestring af samtlige IT-systemer og helst også flere sprog, kan man hurtigt komme til at stille sig selv spørgsmålet: nytter det overhovedet noget at søge stillingen?

Før du kaster håndklædet i ringen, vil vi vove at påstå, at du gør klogt i at tage et grundigt kig på dine kompetencer. For har du overvejet, om der alligevel er nogle af virksomhedens ønsker, som du kan imødekomme med den baggrund, du har?

Her får du tre tips, der kan hjælpe dig med at blive skarpere på, hvordan du imødekommer virksomhedernes kompetencekrav i jobansøgningen, og hvad du især skal være opmærksom på, hvis du i forvejen ikke har et prangende CV (endnu!).

Angiv dine relevante kompetencer

Hvad giver dig lyst til at søge jobbet og en tro på, at du rent faktisk kan løfte opgaven, stillingen lyder på? Et eller andet må du jo kunne, siden det gipper i dig for at klikke “ansøg” til lige netop denne stilling.

Sagt med andre ord: Hvad kan du, der har værdi for den virksomhed, du gerne vil søge? Måske du ikke kan skrive relevant erhvervserfaring på CV’et, men kompetencer kan man jo udvikle mange andre steder end i et betalt (fuldtids)arbejde. Du har altså helt sikkert allerede relevante kompetencer, du kan flashe i dit CV, f.eks. i kraft af dit studie eller måske som frivillig i en forening eller andet.

Det kan også være, at du har arbejdet en del, men måske bare inde for noget helt andet – i så fald kan du med fordel lede efter overlap og sammenskrive dem i en knivskarp indledning øverst i dit CV for at sikre, at der ikke sidder nogen i rekrutteringen og bliver i tvivl om, hvorvidt du nu også har søgt det rigtige job.

Tilføj relaterede projekter fra studiet og andre steder

Hvis du har arbejdet med projekter med relevans for det job, du søger, gælder samme kneb: skriv det på dit CV! Det kan for eksempel være projekter, som du har lavet gennem din studietid, eller hvis du har lavet noget uden for studie og arbejde. Gør det klart i dit CV, at der er tale om projekter, og hvad du har fået ud af dem. Selvom du ikke har fået betaling for det, er det en oplagt måde at vise dine skills frem – og som siger noget om måden, du går til opgaver på.

Du kan med fordel skrive et helt afsnit med titlen “projekter”, hvor du uddyber de projekter, som du mener, har relevans for jobbet. Som med alt andet gælder det selvfølgelig, at du mestrer begrænsningens kunst og kun nævner det, som rent faktisk har relevans – og ikke bare skriver på for at skrive på. Er dit CV i forvejen tyndbenet, kan du rykke afsnittet længere op, så du sikrer, at det bliver læst som noget af det første.

Brug tid på den motiverede ansøgning!

Hvis dit CV alene ikke sparker helt så meget røv, som du godt kunne tænke dig, kan det være en god idé at give den hele armen i den motiverede ansøgning – men selvfølgelig uden at overdrive.

Start med at gøre det klart, hvor forbindelsen mellem lige netop dig og stillingen, du søger, ligger, så virksomheden forstår værdien af den erfaring og de kompetencer, du nu engang har at byde på. Det kan du eksempelvis gøre ved at pege på, hvordan du helt konkret kan hjælpe med at løse de udfordringer, virksomheden står overfor, og uddybe, hvordan din atypiske baggrund kan oversættes til resultater for den pågældende virksomhed. Det er alfa omega at du bliver så konkret som muligt og formår at oversætte dine kompetencer på en måde, der giver mening i forhold til jobbet!

Som studerende eller nyuddannet er det ikke altid let at score drømmejobbet, men hvis du er klar på at bryde reglerne lidt og har motivationen til at gå all in og argumentere for dit talent og dit værd, kan du nå rigtig langt. Måske endda hele vejen – hvem ved?