Dette er 2. del af serien om lønforhandling. Du har nu fundet al den information du skal bruge for at stå stærkt i din forhandling, men hvordan skal man lige føre sådan en samtale? Her får du et par bud på hvordan du kan styrke dig selv både mentalt og i din forhandlingsrolle. Har du ikke læst første del endnu? Så finder du den her.

Indled samtalen

12. Power-pose

Før du går ind til forhandlingen, bør du forsøge dig med Amy Cuddys power-poses – med andre ord, gå ud på badeværelset og stil dig rank med hænderne i vejret eller på hofterne, hagen og brystet løftet og dine fødder solidt plantet i gulvet. Ved at gøre dette øger du testosteronniveauet i din krop, hvilket giver dig en følelse af selvtillid og sænker niveauet af stresshormonet kortisol.

Læs mere om Power Poses her

13. Drik kaffe

Et studie foretaget af European Journal of Social Psychology viser at koffein gør folk mere modstandsdygtige overfor overtalelse, hvilket betyder, at du vil have lettere ved at stå fast under forhandlingen.

14. Gå ind med selvtillid

Måden hvorpå du ankommer til et lokale, kan diktere hvordan resten af interaktionen vil forløbe. Hold hovedet højt og smil når du ankommer. Det er vigtigt at starte med en positiv energi.

15. Læg ud med at stille spørgsmål

Du bør lægge ud med at stille diagnosticerende spørgsmål for at forstå mere om din modparts behov, ønsker, frygt, præferencer og prioriteter. Spørgsmål som ”Hvad er dine største prioriteter lige nu?” kan hjælpe dig med at forstå, hvor din forhandlingspartner kommer fra – og tilbyde løsninger, der kan hjælpe.

16. Vis hvad du kan

Før du begynder at tale om tal skal du tale om hvad du har gjort – og endnu vigtigere – hvad du kan gøre. Vis din forhandlingspartner hvad han eller hun kan få ud af at efterkomme dine ønsker.

17. Fokuser på fremtiden, ikke fortiden.

Når du forhandler løn i et nyt job, er det ikke ualmindeligt for virksomheden at spørge til din nuværende løn. Det kan være et svært spørgsmål, især hvis du er underbetalt i dit nuværende arbejde og stræber efter at tjene betydeligt mere, men det er aldrig en god ide at lyve. I stedet bør du give dit nuværende tal (inklusiv personalegoder, bonusser osv.) og så hurtigt lede samtalen videre og forklare hvilken løn du er ude efter, ved at fokusere på at forklare dine nye kvalifikationer eller ansvarsområder, markedsværdi og hvor du har til hensigt at udvikle dig.

18. Sæt dig i modpartens sted

Når du forbereder din forhandling, så sæt dig i den anden persons sted. Forestil dig hvad han tænker om din situation fra hans perspektiv. Research af Columbia-psykolog Adam Galinsky viser, at når vi overvejer den anden persons tanker og interesser, så er det mere sandsynligt at vi finder løsninger, der fungerer godt for begge parter.

19. Prøv at tænke på en anden

Forskning viser, at folk – især kvinder – har tendens til at præstere bedre i forhandlinger hvis de forestiller sig, at de forhandler for en anden. Så når du forbereder dig, skal du tænke på, hvordan din forhandling vil påvirke dem omkring dig. Du forhandler ikke kun for dig, men også for din familie og din fremtid. Ja, endda for din arbejdsgiver! Hvis du er glad i din position og tilfreds med din kompensation, så vil du arbejde hårdere og være mere succesrig.

20. Vær positiv, ikke påtrængende

Forhandling kan være skræmmende, men du bør altid holde samtalen i en positiv tone. Start samtalen med noget i retning af ”Jeg er virkelig glad for at arbejde her, og mine opgaver er udfordrende. I det sidste år har jeg fornemmet at mit arbejdsområde har udvidet sig og min rolle og mit ansvar har ændret sig. Jeg vil gerne tale med dig om mulighederne for at genoverveje min løn.”

Du har nu gjort alt forarbejdet og kun selve spørgsmålet mangler. Læs med i næste del for at finde ud af hvordan du bedst får bedt om den rigtige løn her.

Læs tredje og sidste afsnit af vores store guide til lønforhandling her

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn