Du ved garanteret godt, at det er sundt at meditere. Meditation og åndedrætsøvelser giver blandt andet en roligere hjerterytme og nedsætter mængden af stresshormonet cortisol. Men hvor tit får du sat tid af til det? Sådan her kommer du i gang.

Det vigtigste, når du skal i gang med at meditere er at slippe forventningerne om, at det skal ske på en bestemte måde; at du skal sætte en bestemt mængde tid af til det, at du skal høre noget bestemt musik, at du ikke må have nogle tanker i hovedet, mens du mediterer og så videre. Det vigtigste er i første omgang at komme i gang. Uanset omstændighederne.

Do not wait until the conditions are perfect to begin. Beginning makes the conditions perfect.
– Alan Cohen

Meditation træner hjernen, som vægtstænger træner musklerne

Når vi skal etablere en ny vane, er gentagelse vigtigt. Udfordringen ved at meditere er sjældent selve meditationen. Det er kunsten at sætte tid af til en handling, der ikke ender med synlige resultater.

Men helt usynligt er resultatet faktisk ikke. Har du mediteret regelmæssigt over en længere periode, kan det nemlig ses helt fysisk i hjernen gennem en MR-scanning. Forskere fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab ved Aarhus Universitet har påvist, at folk som mediterer dagligt over en længere periode har en tættere forbindelse mellem hjernens nerveceller, på samme måde som kroppens muskler forandrer sig, når man styrketræner regelmæssigt.

Når du skal i gang med at meditere er udfordring nummer et derfor at komme ind i en god vane. Start med at sætte et par minutter af hver dag til du kommer ind i rytmen. Sæt en alarm til at ringe, når tiden er gået, så du ikke skal holde øje med tiden undervejs.

Start med åndedrættet

En kropsscanning er en nem måde at komme i gang med meditation, hvis du ikke har den store erfaring. I kropsscanningen bliver du bevidst om din krop, samtidig med at du tømmer hovedet for hverdagstanker og holder din bevidsthed beskæftiget, så ikke tankerne løber fra dig ud i to-do lister og opgaver.

Sæt dig godt til rette på en stol eller sengekant. Sid afslappet med ryggen rank, nakken strakt og skuldrene tilbage. Hav fødderne solidt plantet i jorden. Det giver en følelse af at være grounded. Start med at vende opmærksomheden mod dit åndedræt. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. For de fleste af os ligger vores vejrtrækning til dagligt kun i den øverste del af brystkassen. Eksperimenter med din vejrtrækning for at få den helt ned i maven, og pust ud igen så længe, at det føles som om, der ikke er mere tilbage.

Lav en kropsscanning

Vend derefter al din opmærksomhed mod dine fødder. Det er ikke så tit, vi sætter os ned og mærker vores krop, men når vi gør, er der faktisk masser at mærke: dunker det? Snurrer det? Sitrer det? Hvordan føles gulvet mod fodsålen? Kan du mærke forbindelsen til underlaget? Føles det anderledes efter en dyb vejrtrækning? Efter ti? Tag dig god tid til at mærke efter, mens du fortsætter med din rolige vejrtrækning.

Flyt herefter opmærksomheden til dine lægmuskler, så til dit sæde, så til din lænd, din ryg, din mave, din brystkasse, din nakke og helt op til de helt små muskler i ansigtet. Brug god tid hvert sted til at lægge mærke til din vejrtrækning undervejs.

Hvis du ikke kan koncentrere dig om at lave en kropsscanning selv, findes der en lang række af guidede kropsscanninger på for eksempel Youtube eller i gratis apps.