I samarbejde med:

Der er mange ting at tage hensyn til, når du beslutter dig for at læse i udlandet. I samarbejde med EDU giver TalentGuiden.dk dig her et overblik over processen og de overvejelser, du bør have med, når du planlægger dit udlandsophold.


“Hvordan gør jeg?”

Det er ofte det første spørgsmål, der melder sig, når man sætter sig for at ville til udlandet for at studere. Der findes ikke noget kort svar, for der findes flere forskellige typer udlandsophold, og der er mange hensyn at tage i forhold til både dit studie, længden af dit udlandsophold og hvor du gerne vil hen.

Heldigvis er der hjælp at hente. Én af dem, der vejleder særligt mange studerende med rejsefeber er EDU, der samarbejder med over 50 universiteter rundt omkring i verden. Sammen med EDU giver vi dig her det forkromede overblik.

1. Undersøg dine muligheder så tidligt som muligt

Det første, du bør gøre, er at overveje, hvad du vil have ud af dit ophold – og gerne så tidligt som muligt, da det altid er godt at være i god tid.

Vil du konkurrere med cremen af talenter på Columbia University i New York, eller vil du have et kulturchok på Tokyo Universitet i verdens største metropol? Og skal det være gennem uddannelsesstedernes etablerede udvekslingsprogrammer eller som selvarrangeret ophold, hvor du har større frihed til selv at vælge?

Sørg i den forbindelse for at undersøge, hvornår du kan komme afsted, og hvornår fristen for ansøgning er.

2. Find relevante fag og universiteter

Når du har gjort dig de indledende tanker om dit ophold, skal du dernæst undersøge dine muligheder og finde det rigtige match. Det gælder både det universitet, du ønsker at søge ind på, og for de fag, du gerne vil læse. Tager du et eller flere semestre i udlandet i forbindelse med en uddannelse i Danmark, er det vigtigt, at fagene både opfylder din studieordnings krav til indhold og ECTS-point.

Det kan være svært at finde fag, der passer til dit studie, og du kan godt forberede dig på at skulle søge de forskellige universiteters hjemmesider tynde for informationer om, hvilke fag, der udbydes, og som matcher netop dit studie. Vælger du selvarrangeret ophold gennem EDU, er det en smule nemmere, da du kan søge fag på de forskellige partneruniversiteter i EDU’s fagdatabase.

3. Læg et tidligt budget

Tidligt i processen kan det være en god idé at tjekke prisen på dit ophold. Det gælder særligt, hvis du vælger selv at arrangere dit ophold, hvor du dermed selv står for betalingen af tuition fee til værtsuniversitetet, men kig også på leveomkostningerne på destinationen, så du ikke bliver overrasket, når først du er optaget. Du kan få hjælp til at lægge et budget med EDU’s budgetskabelon her, ligesom det kan være værd at undersøge de forskellige muligheder for legater.

Tjek også, om du kan få SU’en med på dit ophold. For at få det, skal studieopholdet give merit. Det kan du læse mere om på SU’s hjemmeside her. Vælger du at læse en hel kandidatuddannelse i udlandet, kan du desuden søge om udlandsstipendium og et eventuelt udlandsstudielån, der kan dække studieafgiften på dit ophold.

4. Ansøg om din plads på universitetet

Det er nu tid til at gøre alvor af de mange forberedelser. For at søge optagelse på et universitet gennem et etableret udvekslingsprogram som eksempelvis Erasmus-programmet, skal du først ansøge om at blive indstillet til en studieplads. Det sker typisk via en ansøgningsportal på dit universitets hjemmeside.

Først når du er blevet tildelt en plads på udvekslingsprogrammet, kan du søge om en plads på det ønskede universitet. Det er dig selv, der skal sende ansøgningen til værtsuniversitetet, men du kan ofte finde informationer om proceduren på dit universitets hjemmeside.

Ansøger du udenom de etablerede udvekslingsprogrammer, skal du selv kontakte det pågældende universitet, du ønsker at søge ind på. Du kan kontakte EDU og få gratis råd og vejledning hele vejen, hvilket kan hjælpe med at give overblik og ro i maven.

5. Husk forhåndsgodkendelsen

I forbindelse med din ansøgning er det vigtigt, at du sender fagene, du ønsker at tage, gennem dit studienævn, så du er sikker på, at fagene rent faktisk tæller med i din uddannelse, og du kan få merit for dem. Derfor anbefales det at søge forhåndsgodkendelse for flere forskellige fag.

6. Vær opmærksom på særlige krav

Nogle værtsuniversiteter har særlige krav til deres internationale studerende. For eksempel kan der være optagelses- og sprogkrav, der kræver et bestemt gennemsnit og et bevis på dine sprogkundskaber.

Det er generelt en god idé at tjekke, hvilke bilag, der kræves af det pågældende universitet, inden du sender din ansøgning afsted, så du ikke misser noget. Læs derfor værtsuniversitetes materiale for internationale studerende grundigt igennem, inden du sender din ansøgning afsted. Hvis du søger gennem EDU, kan du finde kravene på deres hjemmeside.

7. Forbered dit udlandsophold

Når du bliver optaget på det udenlandske universitet, starter en helt ny proces: nemlig processen med at skaffe legater, visum, flybilletter og bolig i dit nye værtsland. Det kan virke temmelig uoverskueligt, men det behøver ikke være så svært.

Tusindvis af studerende før dig har været igennem det samme, og der er masser af hjælp at hente, hvis du selv aktivt opsøger den. Spørg om hjælp på dit universitets internationale kontor, tag til universiteternes særlige udlandsarrangementer eller hiv fat i en vejleder, hvis du arrangerer dit ophold gennem EDU.

På www.legatbogen.dk kan du desuden danne dig et overblik over legater og fonde og få råd og vejledning til at skrive dine egne ansøgninger.

Rigtig god tur!