En god motiveret ansøgning er vigtig, når du skal ud at søge legater. Der kan nemlig være rigtig mange om buddet. Det vigtigste i en god legatansøgning er faktisk at læse oplægget grundigt til det legat, du søger. Det er nemlig vidt forskellige parametre, udvælgelseskomiteerne lægger vægt på, når de vælger en legatmodtager. Research og tilpasning er nøgleordene.

En god legatansøgning handler ikke om dig

Det er nøglen til enhver god ansøgning, uanset om du søger nyt job, kollegieværelse eller legater: Det handler ikke om, hvad udbyderen kan tilbyde dig – men hvad du kan tilbyde dem! Så start med at omformulere alle dine argumenter om, hvorfor legatet vil være rigtig godt for dig, og skriv i stedet, hvorfor det ville være rigtig godt for dem at vælge dig.

Måske vil du rigtig gerne opleve den amerikanske studiekultur. Så er kunsten at stille skarpt på, hvilke indblik og kompetencer du får med hjem og kan drage nytte af, så du kan bidrage med din viden i det danske samfund efterfølgende. Måske er det lige præcis det perspektiv, du mangler for at skrive et relevant og samfundsnyttigt speciale, som kan blive et vigtigt bidrag til forskningen?

Læs oplægget grundigt, inden du søger

Mange legater uddeles kun til personer med tilhørsforhold til et bestemt fag eller geografisk område eller folk med en bestemt baggrund. Det kan være studerende på bestemte studier, det kan være beboere i bestemte byer, nogle gange udbydes det kun til efterkommere af bestemte slægtninge eller til forskning på bestemte områder. Hvis ikke du lever op til kravene, får du ikke legatet, og så kan du lige så godt spare både din og udvælgelseskomiteen arbejdet.

Det er forskelligt, hvad legatansøgningen bør indeholde, og hvordan den skal sendes afsted. Nogle steder findes der et ansøgningsskema, du skal bruge, når du sender ansøgningen afsted. Sørg for at undersøge, hvordan legatudbyderen gerne vil modtage din ansøgning, og følg instruktionen. Undersøg hvilke bilag, der skal vedlægges. Ofte skal der for eksempel sendes et budget med, der viser, hvad pengene skal bruges til.

Find fællesnævneren

Når det er sagt, så er mange af formuleringerne også meget gammeldags. Mon ikke en kvinde sagtens kan komme i betragtning til et legat, selvom oplægget er formuleret om mænd? Og kan en kommunikationsstuderende ikke godt bidrage til fremme af sociale projekter i lokalsamfundet gennem oplysning frem for byggeprojekter? Undersøg, om dit projekt har en vinkel, du kan bruge i din legatsøgning.

Du kan også godt vende kriterierne til din egen fordel. Det kan virke en anelse gammeldags, men her kan lidt slægtsforskning godt blive nyttigt. Har du tilknytning til de byer, fag eller værdier, oplægget lægger vægt på? Så skriv det frem i din ansøgning. Måske har din familie været i branchen i generationer? Måske er du født eller opvokset i området? Research er din bedste ven, når du skriver legatansøgninger.

Tilpas din legatansøgning hver gang

For hvert legat er der er nyt oplæg med nye kerneværdier og nye tanker om, hvad pengene skal gå til. Det betyder, at du ikke kan bruge den samme standardansøgning hver gang. Legatsøgning er et stort arbejde, for du er nødt til at vinkle din ansøgning på ny hver gang.

Når du har en god struktur, kan du til gengæld sagtens rette til i argumenterne og formuleringerne, så du ikke skal starte helt forfra hver gang.

Gør det nemt for modtageren

Der kan være rigtig, rigtig mange ansøgere til de populære legater. Derfor er det vigtigt, at du gør det let og overskueligt for læseren at finde dine gode argumenter og de vigtige oplysninger.

Gør det kort

Din motiverede ansøgning bør højst fylde en side. Ellers drukner informationerne. Hvis du har brug for at formidle flere oplysninger, kan du indføre dem i overskuelige bilag og indsætte referencer i din ansøgning.

Hold styr på dine bilag

Lav en overskuelig oversigt over dine bilag, så det bliver nemt for modtageren at finde de informationer, du gerne vil give.

Dobbelttjek dine oplysninger

Sørg for at informationerne er korrekte, inden du sender dem afsted. Tjek tallene i budgettet og afstem deadlines og rejsedatoer mv.

Læs korrektur

For det første er det forstyrrende for læseren, hvis du ansøgning er fuld af slå- og stavefejl. For det andet fremstår du som en langt mere seriøs ansøger, når din ansøgning er velstruktureret, velformuleret og grundigt korrekturlæst.

Avatar

Camilla Lærke Lærkesen

Camilla er fast skribent på Talentguiden. Hun læser retorik på KU og står bag bloggen bevidstintrovert.dk. Kontakt: cll@talentguiden.dk

More Posts - Website