Undersøgelser fra uddannelses- og forskningsministeriet viser, at hver anden private virksomhed foretrækker en medarbejder med et udlandsophold på CV’et. Her kan du hente inspiration til forskellige måder at få oplevelser for livet og ekstra krydderi på CV’et.

En undersøgelse fra uddannelses- og forskningsministeriet peger på, at praktik- eller studieophold i udlandet er en fordel, når de private virksomheder skal ansætte nye medarbejdere. Undersøgelsen viser også, at virksomhederne forudser, at udlandsophold får endnu større betydning fremover. Helt usandsynligt er det heller ikke, at du kan score en bedre løn med et udlandsophold i bagagen.

Her kommer fem forskellige måder at tilegne dig erfaring fra udlandet.

Tag på udveksling et semester

De fleste videregående uddannelser giver dig mulighed for at tage et semester i udlandet på enten bacheloren eller kandidaten.

Udvekslingsopholdet er en nem løsning i den forstand, at du kan tage på udveksling gennem organisationer som Erasmus, Nordplus eller EDU. Rejser man med organisationer, der har udvekslingsaftaler i udlandet, vil man som regel ikke skulle betale tuition fee (undervisningsafgift). Samtidig skal du ikke stå for alt det administrative på egen hånd, selvom det også er en mulighed, når du vil læse i udlandet.

Når du læser et semester i udlandet, kan du desuden tage din danske SU med dig og få et udlandsstipendium fra staten. Har du brug for yderligere økonomisk støtte, kan legater være en god måde at få råd til at komme til udlandet.

Summer school i udlandet

Hvis du ikke vil være afsted et helt semester, men stadig gerne vil ud at snuse til udlandslivet, så er summer school måske noget for dig. På summer school kan du både inkassere ECTS-point til din uddannelse, få udlandserfaring til dit CV og ikke mindst få en på opleveren.

Du kan også få både SU og udlandsstipendium, hvis dit ophold er en del af din uddannelse. Også i forbindelse med summer school er der gode muligheder for at søge legater, der kan finansiere rejse- og boligudgifter.

Udlandsophold med praktik

Du kan også prøve din faglighed af i praksis med et internship i udlandet. Mange større virksomheder annoncerer selv efter interns fra både ind- og udland, men også her kan det være lettere at tage af sted i samarbejde med en organisation, der kan hjælpe dig med at planlægge dit ophold, finde dig et relevant praktiksted og støtte dig i at finde en bolig.

I de fleste programmer skal du enten være under uddannelse eller nyuddannet inden for de seneste 12 måneder for at kvalificere dig. Hvis du vil have så mange rejseoplevelser som muligt, kan praktikopholdet altså godt gemmes til du er færdig med din uddannelse, og så kan dine tilvalgsfag bruges på udveksling.

Til gengæld er praktikopholdet kun SU-berettiget, hvis det er en meritgivende del af din uddannelse. Praktikopholdet er i de fleste tilfælde selvfinansieret. Derfor kan det også her være nødvendigt at søge legater til at dække omkostningerne. Der findes heldigvis mange legater til formålet.

Brug udlandsopholdet til at lære nye sprog

Sprogrejser er ikke kun for eventyrlystne teenagere. Sprogrejser kan bruges til af finpudse dine sprogkundskaber, blive bedre til akademisk engelsk eller lære at gebærde dig professionelt på et fremmedsprog.

Sprogrejsen er ligesom summer school en kortere rejseperiode, men som praktikopholdet er den selvfinansieret og ikke SU-berettiget.

Frivilligt arbejde i udlandet

Der er mange arrangører, der tilbyder dig billige rejser mod din arbejdskraft. Udfordringen her er at finde noget fagligt relevant arbejde. Hvis du vil arbejde med mennesker, er der rig mulighed for socialt arbejde og entreprenørskab verden over. Er du vild med økonomi og marketing, skal du lede lidt længere efter relevante opgaver. Ikke desto mindre findes der en lang række projekter i udviklingslandene, hvor du kan trække på dine akademiske færdigheder.

Et frivilligt udlandsophold kan både strække sig over en enkelt sommer eller halve og hele år. Også her vil der typisk være en egenbetaling.