Som universitetsstuderende lærer du, hvordan du bør tage del i samtaler og debatter, der vedrører dit felt og siden mange af disse diskussioner sker på skrift – for eksempel i professionelle publikationer eller nyhedsbreve – er det vigtigt at finde sin egen stemme som forfatter og som ekspert.

Det kan tage tid at udvikle evnen til at skrive overbevisende (uden at lyde som én, der prøver for meget), men der findes en række ting, der kan få dig til at kommunikere som en ekspert – allerede i dag.

1. Find rollemodeller

Den bedste måde at effektivisere din evne til at skrive er ved at læse så mange gode forfattere, som du overhovedet kan. Når du læser – i skolen, på jobbet eller for fornøjelsens skyld – så skriv ned, hvilke bøger eller artikler, der har fanget din interesse. Du kan med fordel også være opmærksom på forskellige træk, som giver dig følelsen af, at forfatteren i højere grad skriver for at udtrykke frem for at imponere.

Start med at udpege eksempler fra forfattere med en stærk stemme og studér, hvad der gør deres arbejde særligt effektivt. Forstår han eller hun at gøre brug af klassiske retoriske strategier, såsom:

  • Etablere begge sider af samme sag
  • Skabe illustrative analogier eller metaforer
  • Fremhæve hovedpointer med kraftige grundsætninger
  • Personificere idéer
  • Konstruere interessante sætninger ved at gøre brug af parallelle eller uensartede sætningsstrukturer.
  • Komme med insinuerende spørgsmål som ledetråde i konklusionen
  • Bløde teksten op med ironi og humor

Prøv evt. denne øvelse: Omskriv et af dine egne værker som om, du var forfatteren, du gerne vil efterligne. Dette er en fremragende måde at prøve forskellige teknikker og skrivestile og begynde at lære, hvad der virker for dig.

2. Vis det til andre, før du er klar

Øvelse gør mester, ikke sandt? Ikke helt i denne sammenhæng. Det kan måske lyde lidt kedeligt, men det er en proces at blive bedre til at skrive. Men lad ikke det skræmme dig. Det er en udviklende proces. For at træne din offentlige stemme hos et lille publikum kan du overveje at starte en blog. Skriv om alt mellem himmel og jord. Har du ikke tid til det? Så lav en studieblog, hvor du kan dele indhold fra dit arbejde på studiet.

3. Lav/bliv medlem af en skrivegruppe

Foruden at blogge, kan du forsøge enten at blive medlem af eller starte din egen skrivegruppe. For studerende, som ønsker at forbedre deres egne færdigheder indenfor at skrive, er sådanne grupper enormt givende. At mødes med sine medstuderende for at udveksle og diskutere, hvad du arbejder på, er en glimrende måde at få konstruktiv feedback på din arbejdsproces, ligesom det kan hjælpe til at fastholde din motivation og inspirere dig.

4. Du skal ikke være bange for at udtrykke dig

Som en slags elev i sit felt kan det være fristende at gemme sig selv bag en anden forfatter, som er mere etableret og har et veludviklet vokabular. Selvom dette i nogle tilfælde kan være hjælpsomt, så er du nødt til at udtrykke dig selv på et tidspunkt. Hvis du ikke tager dine egne ord i brug, vil du aldrig kunne føje til andres idéer – du vil lyde som alle andre.

Det kræver mod at udtrykke sig med sin egen stemme, men husk på: Du kan også nå at blive en (skrive)ekspert.

Eddi Bisgaard

Eddi læser kommunikation på AAU og er lige nu i praktik hos reklamebureauet, Clienti. Han elsker at fordybe sig og skriver bl.a. om sociale medier og markedsføring. Kontakt: eb@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn