I samarbejde medkrifa

 

Vil du have dagpenge, når du er færdig med at studere, så skal du huske at melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage, efter du er uddannet.

Af Fie Rasmussen

Med eksamensopgaver, festplanlægning og jobsøgning er det ikke sikkert, at du husker at få undersøgt, om der er noget, du skal forholde dig til som nyuddannet.

Men faktisk afhænger din økonomi af, om du er kunde i en a-kasse. Ellers kan du nemlig ikke få dagpenge.

Det betyder, at du, i stedet for at få 14.852 kroner om måneden før skat, vil skulle leve af kontanthjælp – hvis du vel at mærke falder inden for den gruppe, der kan få det. Du risikerer derfor at stå uden indkomst.

Få styr på dagpengene

Er du i gang med en erhvervs- eller videregående uddannelse, der varer mindst 18 måneder? Så kan du få dagpenge fra den dag, du står med eksamensbeviset i hånden. Det kræver bare, at du melder dig ind i a-kassen mindst et år i forvejen.

Men har du ikke fået gjort det, er der håb endnu. Hvis du melder dig ind senest 14 dage, efter du har modtaget eksamensbeviset, så får du dagpenge allerede en måned senere.

Du skal også huske at melde dig ledig hos jobcentret og udfylde en ledighedserklæring. Det er et krav for at kunne få dagpenge.

Overvej studiejobbet

Husk også at overveje, om du skal fortsætte med dit studiejob. Hvis du ikke ønsker at fortsætte det, skal det opsiges, inden du får dit eksamensbevis. Hvis du først siger op, efter din uddannelse er slut, får du tre ugers karantæne, hvor du ikke får nogen indtægt. Du kan også vælge at fortsætte i studiejobbet, og så bliver de timer, du arbejder, trukket fra dine dagpenge. Tjek reglerne, inden din uddannelse slutter.

Når du skal til at søge job, er der nogle steder, de gerne vil se dit eksamensbevis. Så sørg for at få det, og hvis du ikke modtager det umiddelbart efter din endelige eksamen, ryk efter det.

Husk din nye titel

I det hele taget er det vigtigt at få meddelt, at du ikke længere er studerende, de steder, hvor du har fordele af den grund. Får du boligstøtte, er det for eksempel ikke sikkert, at du fortsat kan få det, når du er færdiguddannet, fordi din indkomst stiger.

Hvis du bor på kollegie, så tjek reglerne for fraflytning i god tid. Nogle steder kan du blive i op til et år, efter din uddannelse er slut, mens det andre steder forlanges, at du fraflytter, umiddelbart efter du er færdig.

Og så det allervigtigste:

Husk at klappe dig selv på skulderen, fordi du snart har gennemført din uddannelse – og glæd dig til et nyt kapitel i dit liv!

Avatar

Krifa

Som en af Danmarks største fagforeninger skriver Krifa om hvordan du skyder din karriere godt igang, og hvad du skal huske på undervejs.

More Posts - Website