Banner meptek

Kender du det, når du tager dig selv i at gøre det samme, som personen du taler med? Personen rører sig måske i håret, og ikke mange sekunder efter, gør du det samme. Du tænker måske, at dette er et tilfælde, men ofte bunder det faktisk dybere, og der er en god forklaring på det.

Af Nicolaj Sand Rasmussen

Vi mennesker er flokdyr. Vi kan godt lide at bo i fælleskaber som byer, kommuner og lande. Selvom vi er flok dyr, må vores ’flok’ dog ikke blive for stor. Medlemmerne af vores egen flok, må også gerne minde om os selv. De skal helst have de samme værdier, holdninger, kultur og dannelse. I denne velkendte flok, som vi ofte kalder for vores vennekreds føler vi os tryg og tilpas. Måske har I ikke de samme jobs, og ja, I er selvfølgelig forskellige, men inderst inde har I nogenlunde de samme værdier. Dette er en evolution, som har været og stadig er en vigtig faktor for artens succes.

Denne genkendelighed i vores nærmeste kaldes spejling. Vi spejler os i hinanden. En spejling gør, at din underbevidsthed tænker, at denne person ligner mig, så det er dermed trygt at interagere med dette dem. Spejling er med til at åbne den du taler med og gøre ham tryg i dit selskab. Dette kan bruges i enhver situation: Eksamen, jobsamtale, date, præsentation osv.

Hvordan bruger man spejling helt konkret

Prøv at observere andre mennesker og se deres spejlinger i hinanden. Find et par der snakker sammen, og brug 10 minutter på at lægge mærke til deres bevægelser. Du vil højst sandsynligt se, at når den ene tager sin hånd op til munden, så gør den anden det også. Når den ene læner sig tilbage i stolen, så gør den anden det også.

Flere undersøgelser har vist, at hvis denne spejling ikke sker, er det et tegn på uinteressanthed og til en vis grad afvisning. Alt taget med et gran salt. Du skal ikke blive panisk, hvis modparten ikke med det samme lægger benene over kors, når du gør det. Det vi alle har til fælles, er at vi alle er forskellige.

Når du har observeret i en periode, så gå videre og prøv selv at spejle andre personer. Det kan være så simpelt, som at spejle familiemedlemmer til den næste fødselsdag, eller spejle din studiekammerat mens i spiser. Prøv det, og øv dig i at få den naturlige overgang, så det ikke bliver en mekanisk og hastig bevægelse. Det skal se naturligt ud. Generel troværdighed er stadig det essentielle.

Når du mestrer denne proces, så kan du tage skridtet videre og teste modparten. Se om personen er interesseret og om han ubevidst prøver at spejle dig. Ændr bevidst din kropsholdning og afvent et øjeblik, se så om personen gør det samme. Gør dette med et par bevægelser, og hvis dine bevægelser bliver gengivet, så ved du, at du er rigtig godt på vej til at komme igennem til din modpart og opnå tillid og troværdighed.

Spejlinger, som du kan holde øje med

  • Berøring af hår
  • Berøring af ansigt f.eks. ved kløe
  • Benposition – er de over kors, er de samlet, er hælen i jorden
  • Armposition – ligger den ene på bordet, er begge arme i siden, støtter den ene arm hovedet.
  • Kropsholdning – spredte ben, lænende op at genstand, brystet frem.
  • Ordbrug – gentag nogle af de samme ord som modparten.
  • Bevægelser – knækker med fingre, drejer hovedet, generel gestik.
Avatar

Meptek

Som eksperter i præsentationsteknik skriver Meptek om hvordan du kommer ud over scenekanten så dit publikum hører hvad du har at sige.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook