I samarbejde med:

Da Stefan Bruun skulle vælge uddannelse, gik han efter et studie, hvor han kunne forbedre sit engelsk. I dag har han hele verden som sin arbejdsplads, når han som managing partner i ventureselskabet Nova Founders Capital høster international anerkendelse for sin evne til at vækste og sætte succesfulde virksomheder i søen.


Blå bog: Stefan Bruun

Alder: 30

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/stefanbruun/

Bachelor: BSc International Business

Nuværende job: Co-founder/Managing Partner, Nova Founders Capital (Founder CompareAsiaGroup, CompareEuropeGroup (Samlino.dk), Coru.com, Vendigo Finance, Lion&Lion (solgt), Edirect (solgt))

Tidligere erfaring: Rocket Internet, Morgan Stanley

Mest kendt for: Mit entreprenørskab, Forbes 30 under 30

Største success: At bygge nye virksomheder sammen med fantastisk dygtige og passionerede mennesker

Vis mere

I en alder af blot 25 var han at finde på Berlingskes ‘Talent 100’-liste over cremen af nye talenter i dansk erhvervsliv. I 2016 figurerede navnet Stefan Bruun på Forbes’ prestigefyldte ’30 under 30’-liste – samme år som han solgte sin første virksomhed til et japansk konglomerat handlet på børsen i Tokyo.

I dag er den 30-årige entreprenør med blot en bachelor og et kæmpemæssigt netværk i bagagen én af mastodonterne i blandt europæiske iværksættere. Ud over en alenlang liste af succesfulde virksomheder, han selv har kickstartet med kendte investorer såsom Goldman Sachs, Verdensbanken, Alibaba, Peter Thiel og Lars Seier Christensen, har han rådgivet internationale brands som IKEA og L’Oreal omkring deres digitale strategier.

På trods af, at Stefan Bruun er selverklæret introvert, har han gjort det til sin levevej at møde nye mennesker og lære af dem, han møder på sin vej. Og selvom man måske ikke skulle tro det, gemmer der sig bag facaden en bogorm med hang til at nørde i detaljen. Alt sammen for at blive endnu bedre til det, han gør.

Hvordan ser din dagligdag i din nuværende stilling ud, og hvilke opgaver har du ansvaret for?

Mit ansvar er at sørge for, at vores gruppe af selskaber fungerer og kan blive ved med at vokse fremadrettet på en bæredygtig vis således, at vores virksomheder kan eksistere individuelt uden at være afhængige af hinanden. Det betyder, at jeg primært bruger min tid på at finde og træne vores talenter, vælge de rette nye forretningsmodeller, sørge for, at vi deler viden og erfaringer på tværs af vores virksomheder, sørge for at virksomhederne er på rette spor, og at hele “maskinen” kører optimalt.

Hvilke kompetencer/kvaliteter er de vigtigste for at bestride en stilling som din?

Jeg tror, at der er tre kompetencer, der er særligt vigtige:

  1. Evnen til at kunne lære nye ting hurtigt
  2. Evnen til at kunne spotte talent
  3. Evnen til at kunne prioritere og fokusere sin tid på de ting, der er allervigtigst

Hvilke jobs har du haft gennem din karriere? Hos hvem har du udviklet dig mest og hvorfor?

Jeg har været iværksætter i det meste af min karriere, siden jeg droppede ud af min kandidat. Jeg har lært rigtig meget af at være i nogle miljøer, hvor jeg har kunnet få sparring fra folk, der har haft nogle andre erfaringer, end jeg selv har, og derfor har haft andre/flere insights, som jeg har kunnet drage fordel af.

Jeg lærer typisk en masse fra andre gennem bøger, artikler, interviews, og lignende. for derefter at få brugt i en praktisk setting, helst med adgang til folk med den rette erfaring, som jeg kan søge råd hos, hvis praktikken ikke helt går efter planen.

Fortæl om din uddannelse og de valg, du har taget på vejen. Hvad har de betydet?

Min uddannelse var meget tilfældig. Jeg ville egentlig gerne være ingeniør eller læge, men da engelsk var mit dårligste fag i gymnasiet, tænkte jeg, at jeg måtte lære at tale engelsk, og ledte derfor efter en bachelor på engelsk. Dengang var det kun muligt at læse en engelsksproget bachelor på CBS, så der endte jeg. Jeg var med min HTX-baggrund lidt af en odd-ball på International Business og langt fra en del af det klassiske CBS-crowd.

I bakspejlet var det en fantastisk beslutning. Det er ikke alt, hvad jeg lærte, som jeg har brugt siden, men valget af International Business som bachelor gav mig adgang til et kæmpe netværk. Om noget tror jeg, at det at jeg proaktivt hev fat i diverse alumni gjorde, at jeg fik en masse professionelt input. Det tror jeg ikke, at der var så mange andre af mine medstuderende, der gjorde, og det er måske et af de områder, hvor jeg tog en anden approach end mine medstuderende.

Hvad motiverer dig til at nå dine mål?

Jeg er primært motiveret af tre ting:

  1. At jeg lærer noget nyt på vejen til mit mål
  2. At gøre et grundigt stykke arbejde færdigt
  3. At gøre det bedre end det tidligere har været gjort og til den højeste standard, jeg kan levere – jeg konkurrerer hele tiden med mig selv. Det kan både være en styrke og en svaghed.

Hvad er den største udfordring, du har stået overfor? Hvordan løste du den?

Jeg tror, at min største udfordring er, at jeg ikke er typen, der har haft en iværksætter i maven hele livet eller på nogen måde har tænkt tidligere, at det var det jeg gerne ville. Jeg er ikke som sådan risikosøgende, så det har krævet en del først at springe ud i det at bo i udlandet – der gik 48 timer fra jeg fik muligheden for at droppe ud af min kandidat og flytte til Asien til, at jeg var på vej til Tokyo. Det krævede en del mod.

Det samme gælder for det at springe ud i at starte virksomheder inden for en masse nye områder, hvor jeg ikke nødvendigvis har meget erfaring. Som person har jeg en naturlig urge for at sætte mig 100 % ind i tingene – læse alle de bøger og artikler jeg kan få mine fingrene i – men det er ikke altid feasible, så jeg er indimellem nødt til at stille mig tilfreds med ”godt nok” frem for altid at optimere for det perfekte. Det lyder måske underligt for en iværksætter, men jeg søger altid at være så meget i kontrol som muligt og – for mig – betyder det at jeg helst skal vide så meget som muligt.

Hvad er dine 3 bedste studie- eller karriereråd til studerende, der drømmer om en karriere som din?

Få det meste ud af din tid som studerende; få nogle studiejobs, hvor du kan lære de ting, du har brug for i fremtiden, ikke bare dem, der giver dig et fancy navn på CV’et; Og sørg for at bruge den mulighed det er, at man som studerende har en fantastisk undskyldning for at hive fat i en masse spændende mennesker, som man kan lære fra.

Hvilken baggrund har dine forældre? Hvilken betydning har det haft for dit mindset og tilgang til karriere?

Mine forældre er begge uddannet inden for forsikring, men ingen af dem arbejder med det i dag. Jeg tror, at det at de ikke er akademikere, har lært mig, at man altid – uanset baggrund eller udfordringer – kan arbejde super hårdt for at nå sine mål, også selvom de måske kan virke urealistiske for andre. Der er i hvert fald en fællesnævner i forhold til at arbejde r**** ud af bukserne og være ydmyg omkring de ting, man står overfor, men omvendt ikke lade sig holde tilbage, bare fordi man møder modstand. Eller at det hele kan virke lidt uoverskueligt til tider.

Hvordan har mentorskaber og rollemodeller været med til at forme dig?

Det har haft en kæmpe påvirkning på min udvikling. Jeg kan uden tvivl tillægge en stor del af det, jeg har opnået, til den guidance jeg har modtaget fra mentorer og rollemodeller. Jeg har aldrig haft en formel mentor, men har uden tvivl opsøgt dygtige folk, der har kunnet lære mig meget om forskellige facetter af min udvikling.

Jeg søgte så vidt muligt at have mit eget ”advisory board”, der tilsammen kunne dække alle de sider af min udvikling, som jeg ønskede. For eksempel at finde profiler med styrker inden for forskellige felter såsom strategi, finans, marketing, salg, ledelse, og så videre. De er alle folk, jeg stadig har kontakt med den dag i dag.

Har du været på exchange? Hvad lærte du der?

Jeg var på exchange i England. Jeg tror, det lærte mig, at udlandet ikke er så farligt igen, og at det egentlig er ret nemt at flytte rundt – og så forbedrede det mit engelske en hel del, selvom jeg boede sammen med to danskere.

Har du lavet frivilligt arbejde og hvad fik du ud af det?

Jeg var ikke som sådan frivillig i andre organisationer, men besluttede at starte en konference selv. På det tidspunkt var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg ville gå i retning af strategy consulting eller investment banking, så jeg startede en konference i spændingsfeltet mellem de to – private equity. Det gav mig mulighed for at møde direktører og partnere i banker, fonde, konsulenthuse og porteføljeselskaber, som jeg ellers aldrig ville have mulighed for at møde one-on-one. Ud over relationerne gav det mig en masse indsigt i, hvordan det rent praktisk fungerer – noget som jeg nok aldrig ville have lært om gennem forelæsninger på CBS.

Hvem beundrer du mest og hvorfor?

Charlie Munger, Elon Musk, Reid Hoffman og Carlos Britto. Jeg ved, det er klassiske navne for en business guy. De to første er for deres evne til konstant at udforske og lære om nye områder i en grad, der typisk er uhørt for folk, der er outsiders til de industrier. De to sidste er i forhold til deres måde at lede, skabe den rette kultur, nytænke og sætte rammerne for udvikling af talent i organisationer. Læring, kultur og udvikling er nok de tre aspekter af business, som jeg er allermest inspireret af.

Hvad er den bedste bog du har læst indenfor dit felt?

Jeg læser en del, så det er svært for mig at pege på bare én bog. Så jeg bøjer reglerne lidt og tager tre:

  1. Poor Charlie’s Almanack. Charlie Mungers taler kan også findes online. Jeg er meget enig i hans betragtninger omkring, hvordan man arbejder med biases i business, og hvordan det at have flere forskellige modeller af verdenen hjælper med at løse problemstillinger bedre.
  2. Sapiens. Jeg tænker meget holistisk og i systemer. Harari highlighter godt, hvordan vi er endt, hvor vi er i dag, og det sætter en masse tanker i gang.
  3. Principles. Ray Dalio er på mange måder et forbillede (ligesom Britto og Hoffman) i forhold til at have en konstruktiv, transparent og meritokratisk kultur. Der er forskellige måder at implementere det på, men jeg er meget inspireret af hans måde at udarbejde det hele som principper. Det er noget, vi har tyvstjålet i Nova Founders Capital.

Derudover er jeg nødt til at give et honourable mention til: Zero to One (Thiel), The Five Dysfunctions of a Team (Lencioni), The Pyramid Principle (Minto), The Courage to be disliked (Kishimi), og The Alliance (Hoffman).

Jeg læser cirka 100 bøger om året, så der er mange gode imellem. Hvis man er interesseret, kan man se mine reviews af bøgerne på Goodreads.com.

Hvordan udvikler du dit netværk?

Typisk ved at hive fat i folk, jeg kan lære fra. Jeg er ikke særlig social, så jeg er ikke så nem at finde til cocktailarrangementer eller networking events. Jeg prøver typisk at finde andre veje til at snakke med folk, jeg synes lyder spændende.

Hvordan lader du op?

Jeg går meget op i at holde mig fysisk aktiv, få nye oplevelser ved at rejse og holde mig mentalt skarp ved at læse og meditere.