Rundt om mig klirrer lyden af kaffekopperne, der giver energi til de passionerede entreprenører mens tastaturknapperne arbejder på livet løs for at få deres drømme til at gå i opfyldelse. Rummet emmer af energi og visioner – nogle vil dø mens andre vil slå rod og gennem hårdt arbejde blive til store succeser. For dem vil der ligge mange sene aftener forude, læring af nye kompetencer, udvikling af ideer, træning af nye medarbejdere og kreativ nyskabelse.

Midt i den dirrende atmosfære sidder jeg sammen med en mand, der har gjort læring, kunst og kreativitet til sin levevej. Gennem et liv fyldt med nysgerrighed og passion har han samlet viden fra hele verden om hvordan vi som mennesker lærer bedst og udfolder vores kreativitet. Han underviser nu både private og virksomheder i hvordan man udnytter sit fulde potentiale.

Fra østens mystik til undervisning i erhvervslivet

Jan Christiansen, kunstner og foredragsholder hos Bevidst Skabelse, er ikke gået den lige vej når det kommer til uddannelse. Han er egentlig uddannet billedkunster og lærer, men hans karriere har ledt ham mange steder hen. Fyldt med nysgerrighed og videbegær har han gjort sit liv til sin uddannelse og har opnået en stor viden om hvordan mennesket fungerer.

Hans længsel efter viden har ført ham ind i neurologiens verden, til østens mystik, historiens store tænkere og ladet ham udtrykke det hele gennem sin kunst. Resultatet af det hele er en stor viden om mennesket og hvordan det fungerer, og det er den viden, han nu underviser i, når han bl.a. lærer både virksomheder og privatpersoner hvordan man mangedobler sin læsehastighed eller hjælper virksomheder med at kaste vision for deres fremtid og få den til at slå rod på alle medarbejderniveauer.

Alder: 63
Uddannelse: Lærer med linjefag i religion og billedkunst
Nuværende stilling: Selvstændig forandringskonsulent, kunstner og foredragsholder
Erfaring: 35 år
Største succes: Lært 10.000 mennesker at læse hurtigere, accelerere indlæringen, huske bedre, være mere kreative og mere bevidste.

Bevidst skabelse er nøglen til læring

Hurtiglæsning og selvudvikling er buzz words i tiden, som kan tænde enhver leder. Teambuilding er endnu værre, men hvor mange har ikke prøvet at være på teambuildingkursus og få en masse lærerige oplevelser – eller måske oplevelser, man håber kontoret har glemt på mandag – for så at gå derfra uden at være blevet klogere? Jan har specialiseret sig i at lade udviklingen fortsætte, efter han er taget hjem, og hverdagen begynder igen. Nøglen: Bevidst Skabelse. Med det mener han, at det ikke handler om hvad vi ved og den teori vi kender, men om at være bevidst om skabelsesprocessen idet vi lærer – at være bevidst om hvordan vi fungerer og dermed bevidst kunne ændre vores adfærd eller metoder. Vi kan have nok så meget viden intellektuelt, men det begynder først at gøre en forskel, når vores viden bliver oplevet og følt.

Jan kombinerer kreativitet og videnskab for at skabe resultater

Jan ser en stor vigtighed i at kombinere det kreative med det videnskabelige. Vores viden bliver virkelig og praktisk, når vi begynder at opleve den. Det er derfor, han i høj grad bruger billedkunsten i sine kurser i virksomheder. Han ønsker at frigøre det der ligger indeni, og lade deltagerne komme i kontakt med deres følelser frem for deres intellekt. Gennem kunst og kreativitet bliver en helt ny side af mennesket aktiveret, som sjældent bliver sat i spil i erhvervslivet på samme måde. Han oplever hvordan der bliver åbnet op for nye relationer og forståelse for hinanden, når hele afdelingen ligger på gulvet og maler på det samme lærred.

Pludselig er det ikke chefen, der kan det hele, men måske er det receptionisten, der er blevet eksperten og man opdager nye sider af hinanden. De opdager pludselig også, at de forstår begreber forskelligt og finder en ny forståelse for hinanden og et sprog for det de går og tænker.

Det er først når vi oplever vores viden, at den virker

Gennem kunsten oplever Jan hvordan medarbejderne får et følelsesmæssigt forhold til virksomhedens værdier og begynder at få ejerskab over dem. Det er ikke længere en ”inspirational quote” på en plakat, men der er en reel oplevelse knyttet til virksomhedens værdisæt og det er det, der gør forskellen, for “viden skal ikke vides, men opleves,” siger han.

Viden skal ikke vides, men opleves

Det er ikke bare smart lommefilosofi eller nyspirituelt pladder. Nej, Jan oplever gang på gang hvordan hans teknikker og indsigter skaber resultater. Hans private klienter oplever at mangedoble deres læsehastighed når de tør slippe gamle vaner og bruge den nye viden. Og det er netop her forskellen ligger, siger Jan. Dem, der tør slippe de gamle vaner er dem, der oplever den største succes. Teknikkerne er simple, men det handler ikke om hvad du ved, men om du tør opleve det.

Stor succes hos virksomhederne

Også hos virksomhederne oplever han at hans undervisning giver stærke resultater. Bl.a. har han hjulpet Realkredit Danmark, NCC og DONG Energy med nytænkning gennem kreative processer og kultiveringen af et trygt miljø med plads til nye idéer og udfoldelse især i tider med store forandringer og implementeringer af nye strukturer, der ellers kan være angstprovokerende og skabe utryghed. Også Roskilde Universitet har i en længere årrække benyttet sig af Jans materiale som et tilbud til studerende, for at hjælpe dem til at huske bedre.

Mennesket er vigtigst

Jan har i høj grad mennesket i centrum i hans arbejde. Det er den større mening med hans arbejde, der driver ham til at gøre det han gør, og succesen når en klient lykkes er en motivationsfaktor for Jan. Han refererer selv til Løgstrup, der siger: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.”

Lær af Jan Christiansens ekspertise

Jan Christiansen vil på Talentguiden dele ud af sin ekspertise og hjælpe dig til at blive bevidst om din egen skabelse og selvudvikling gennem blogindlæg og artikler. Følg med og bliv udfordret, inspireret og skærpet.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn