For nogle er eksamenslæsning en forbandelse, for andre en leg, der giver dem topkarakterer på deres studie. For nogle er dovenskab problemet eller evnen til at komme i gang i god tid, der mangler, for andre er det naturligt at læse op flere uger i forvejen. Dovne studerende siger til sig selv: ”Det er blevet for sent i dag” eller ”Jeg er en smule træt, så jeg starter først i morgen” – men spørgsmålet er, om “i morgen” nogensinde kommer for den dovne studerende. Den ambitiøse og smarte studerende derimod siger til sig selv ”Læser jeg i dag, høster jeg frugterne senere og kan holde fri med god samvittighed.” Talentguiden har udviklet en 4-trinsmodel, der hjælper den ”dovne” studerende med at komme tidligere i gang med sin eksamenslæsning og dermed får tid til at nyde sommeren uden stress.

“Læs nu og HOLD FRI senere”-konceptet

Selvom du ofte tager en fridag fra studierne og måske ikke altid lige får læst hele dit pensum, holder du så virkelig fri? De fleste oplever skyldfølelsen over ikke at have læst tynge på skuldrene, når de ved, de burde sidde og læse, men alligevel er ude og slikke sol. Ikke nok med at du lærer mindre, fordi du ikke får læst, så ender du også i en konstant stresstilstand, hvor din hjerne aldrig slapper helt af. Du vinder altså intet, da du hverken bliver klar til eksamen eller holder helt fri.

Løsningen? Den er simpel. Sørger du for at få læst dit pensum i god tid før eksamen, kan du både slappe mere af i løbet af dit semester, men du slipper også for både skyldfølelsen og den stresstilstand, der kommer ved at være bagud. Hvordan gør man så det?

Planlæg din eksamenslæsning

Der er mange måder du kan hjælpe dig selv i gang i god tid. En af de bedste metoder er at planlægge dine eksamensdage i god tid. Det er et simpelt råd, men en udfordring for mange. En af de løsninger vi foreslår er at bruge planlægning og effektiv tid som strategisker værktøjer for din eksamenslæsning. Vi har optillet en model i 4 trin, der  tager udgangspunkt i ”Læs nu og HOLD FRI senere”-konceptet.

Talentguidens model for eksamensplanlægning

  1. Opstil mål for hver enkelt dag i dit eksamensforløb. Det kan f.eks. være antal sider skrevet, artikler læst, spørgsmål besvaret eller noget helt fjerde. Sørg for at dine daglige mål dækker dit samlede pensum, så du er klar til eksamen på den sidste dag.
  1. Beslut dig for, hvilke tidsrum på dagen du studerer – og overhold det! Ved at beslutte sig for hvilke tidsrum på dagen du studerer, kan du nemmere holde fri med god samvittighed og dermed undgå stress. Sørg for at tilpasse dit ”aktive” tidsrum til dine daglige mål, så du kan nå det hele. Når du dit daglige mål indenfor dit tidsrum, kan du belønne dig selv med ekstra fri. Husk desuden at planlægge pauser.
  1. Planlæg dine fridage. Jeps du læste rigtigt, hold fridage, men planlæg dem forud. Starter du med at læse i god tid, får du også tid til at holde fri under eksamenslæsningen. Det kunne f.eks. være, at du skal have fri 2 dage til at tage til Distortion eller i sommerhus når vejret er allerbedst? Ved at tillade dig selv fridage slipper du for at ærgre dig over at skulle læse, når alle andre holder fri eller fester, og samtidig får du opladt dine batterier igen.
  1. Gør ”effektiv tid” til dit mentale mantra. Effektiv tid er hele fundamentet bag Talentguidens model. Effektiv tid er den tid, hvor du rent faktisk er produktiv og arbejder koncentreret og målrettet mod dit daglige mål. Uden effektiv tid når du ikke dine daglige mål, og du bruger dine planlagte tidsrum til at tjekke sociale medier eller se Netflix. Effektiv tid handler om konstant at minde sig selv om, at hvis du yder nu, kan du holde fri senere. Det handler om konstant at afvise de små undskyldninger for ikke at studere, som der hele tiden dukker op i dit hoved. Det kræver en smule selvdisciplin, og hvis du mangler den, kan du få lidt hjælp fra SelfControl, der afskærer dig fra sociale medier, når den er slået til.

Kombinationen af det rigtige mentale mantra og effektiv planlægning hjælper dig til at komme tidligt i gang med eksamenslæsningen, og dermed undgå stress og potentielt dårlige karakterer. Med ”læs nu og hold fri senere”-konceptet sikrer du både at du kommer tidligt i gang, men også at du får tid til de ting, du egentlig gerne vil, som f.eks. mere tid til at nyde det gode vejr, hvor du ellers ville side og svede på en læsesal.

Du kan takke mig senere.

Avatar

Bjarke Bierring Kristoffersen

Bjarke er Talentguidens ansvarlige for indhold og marketing. Han læser til dagligt sin kandidat på CBS, og har en stor interesse for iværksætteri, strategi og kommunikation. Kontakt: bk@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn