I en alder af kun 16 år og endnu uden en HTX-eksamen modtog Thomas Kølbæk Jespersen sin første outsourcede konsulentopgave. I dag er Thomas 22 år, og han ejer sin egen konsulentvirksomhed, sælger robot-byggesæt til universiteter i udlandet og arbejder på at lancere en kollektion af elektroniklegetøj til piger. Nå jo, så er han forresten også i gang med at færdiggøre sin bacheloruddannelse som elektronikingeniør.

Knap er interviewet gået i gang, før Thomas Kølbæk Jespersen er i fuld gang med at fremvise sin balancerende tohjulede robot og en legetøjsudgave af en segway til piger. Thomas kommer direkte fra et foredrag, hvor han selv har været manden i fokus. Iværksætteruddannelsen i Aalborg havde inviteret Thomas til at fortælle om hans erfaringer med iværksætteri – og dem deler han flittigt ud af.

Artiklen fortsætter under grafikken

Thomas Kølbæk Jespersen

Alder: 22 år LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/thomas-kølbæk-jespersen-2b6a192a Bachelor: Elektronik & IT (i gang med bacheloropgave) Kandidat: Starter på ’Control & Automation’ på AAU efter sommerferien Nuværende stilling: TKJ Electronics (Ejer), Balanduino (CEO), SmartGurlz (Co-Founder og elektronikingeniør), ambassadørkoordinator på Aalborg Universitet Tidligere erfaring: Create It Real (Elektronikdesigner), Primary Drones (CTO), Sunlight ApS (Salgsmanager), Bang & Olufsen (Radio- og elektronikmedarbejder) Største succes: Balanduino projektet: At gå fra et projekt for egen lærings skyld til et masseproduceret produkt indledningsvist finansieret gennem succesfuld kicstarter og senere produceret gennem kinesisk partner.

Ikke som andre 16-årige

Thomas har fra barnsben haft en stor interesse for robotter, og i takt med at han begyndte på HTX og brugte store dele af sin fritid på at lege med elektronik og robotter, fik han efterhånden et fornuftigt erfaringsgrundlag for nogle enkelte elektronikelementer – faktisk i sådan en grad, at Thomas så et virksomhedspotentiale. På daværende tidspunkt var han blot 16 år, og dengang ville ingen andre virksomheder ansætte ham.

”De troede ikke på, at en 16-årig HTX-elev kunne lave noget af deres udviklingsarbejde, hvilket måske er rigtigt nok. Omvendt var jeg nok heller ikke den almene 16-årige dengang. Jeg brugte meget af min fritid på at opnå selvstændig viden inden for elektronikudvikling.”

Thomas startede derfor sin egen konsulentvirksomhed TKJ Electronics, som han i dag har ejet i knap 6 år. Da han endnu ikke var fyldt 18 år, måtte han ikke officielt starte sin virksomhed, men han startede dog driften alligevel.

”Jeg lavede mig en blog og en Youtube-kanal for at vise nogle af de projekter frem, som jeg gik og lavede,” fortæller Thomas, der stadig i dag, hvor han er 22 år, skriver om de erfaringer, som han i fritidsøjemed gør sig i sine elektroniske projekter. Langsomt begyndte der at komme henvendelser ind fra folk, som havde set bloggen og ønskede hjælp fra Thomas.

”Indledningsvis var det primært studerende eller hobbyister, der havde nogle små ideer, som de gerne ville have hjælp til. Nok også fordi de så muligheden for at få hjælp relativt billigt. Men som tiden gik, kom der også virksomheder med dele af udviklingsprojekter, som de kunne outsource som konsulentprojekter.”

“Det gik fra at være det første store konsulentprojekt til også at være den største bommert – eller læring – vil jeg nok ændre det til”

Blå blink og den dyre lærdom

Et konkret eksempel på sådan et projekt var for en virksomhed i Polen, hvor Thomas skulle udvikle et touch-system til ambulancer. Systemet skulle hjælpe til styringen af sirene, termostat, air-condition, lys og lyd i ambulancen, og Thomas indgik i et team, hvor han var den ansvarlige for at lave elektronikken og integrere touchskærmen med resten af deres systemer.

”Det var formentlig det største projekt, som jeg på daværende tidspunkt havde fået, men jeg måtte også erkende at være grøn inden for området, for jeg brændte nallerne lidt. Det gik egentlig super godt. Jeg opfyldte milepælene, leverede til tiden og fik delbetalingerne, men lige inden den sidste levering og godkendelse siger de til mig, at de lige skal sikre sig, at der er service inkluderet. Noget, som oprindeligt ikke stod i aftalen.”

”Det betød, at hvis og såfremt de fandt fejl i produktet, så skulle jeg stå til rådighed i de næste tre år – gratis. Det var ikke noget, som jeg på daværende tidspunkt som 17-18-årig havde den fjerneste fantasi om, hvordan skulle lade sig gøre. Jeg var faktisk nødt til at bryde kontrakten, da vi ikke kunne finde en passende løsning. Så det gik fra at være det første store konsulentprojekt til også at være den største bommert – eller læring – vil jeg nok ændre det til.”

Hvordan fungerer en segway?

Legen med robotter og elektronik i al almindelighed skyldes i høj grad nysgerrigheden, som Thomas besidder, og de fleste elektroniske projekter, han beskæftiger sig med, bliver lavet af ren nysgerrighed. Det samme gælder Thomas’ anden virksomhed ’Balanduino’, der oprindeligt blev startet tilbage på HTX sammen med klassekammeraten, Kristian Sloth Lauszus.

”Vi startede egentlig prototypen op tilbage under HTX som ren læring for vores egen skyld. Vi ønskede blot at lære, hvordan en segway fungerer? Vi lavede så projektet, lagde det på bloggen, og så begyndte folk pludseligt at henvende sig til os og spørge: Hvad skal der til, for at vi kan bygge vores egen balancerende robot?”.

Selve den elektroniske opbygning af robotten var dog enormt kompliceret, hvorfor de så et virksomhedspotentiale i at lave et byggesæt for kunderne, som var mere simpelt for dem at samle, men stadig gav dem følelsen af, at de lavede deres egen robot.

Balanduino blev senere lanceret på Kickstarter for at samle penge ind og se, om folk var interesserede. Det var de, og i dag har virksomheden blandt andet ordre fra to udenlandske universiteter i henholdsvis Schweiz og Sverige, som anvender de balancerende robotter i deres undervisning.

Piger og elektronik

Et af de nyeste iværksætterprojekter, som Thomas investerer sin tid i, er den nyopstartede virksomhed, SmartGurlz. Et legetøjskoncept, som har det formål at promovere STEM (Science, technology, engineering og mathematics) for piger i alderen 6 til 12 år ved at lære dem et simpelt blokbaseret programmeringsmiljø gennem sjov leg. I skrivende stund er de et kerneteam på fire personer, som hver især har deres fagområde, og ifølge Thomas udgør de et stærkt team:

”Vi har en, der er uddannet inden for marketing. Vi har en mekanikingeniør. Vi har mig som elektronikingeniør, og så har vi en softwareingeniør. På den måde kan vi komme bredt omkring, idet vi besidder nogle kernekompetencer og iværksættererfaringer hver især.”

Teamet arbejder for tiden benhårdt med at nå i mål med deres målsætning, som lyder, at legetøjet skal være klar til salg og distribution under årets julesalg, hvilket vil være noget af en bedrift i og med, at de for et år siden kun stod med en konceptidé. Et år senere står de over for at sende 20.000 enheder i produktion i Kina og hurtigst muligt have dem klar til julesalget:

”I januar og februar var vi på en stor legetøjsmesse med produktet i Nürnberg, hvor vi præsenterede produktet, og der var intet andet på markedet, der lignede det. Interessen fra distributører og indkøbere var derfor stor, så vi er også bare nødt til at komme på markedet nu, ellers er der chancen for, at vi bliver overhalet eller får større konkurrence næste år”.

“Det kræver sin flid, ihærdighed og nogle gange også afkald på fritid og sociale arrangementer, fordi man er overloaded.”

Struktureret overstrukturering

”Men du skal ikke stille dit ur efter mit ur herinde”, fortæller Thomas. For at presse sig selv til at komme ud af døren i god tid, så er Thomas typen, der bevidst stiller sit ur fem minutter frem, så han ikke kommer for sent afsted.

”Det er tidskrævende at bedrive iværksætteri samtidig med, at man er studerende. Samtidig er jeg en person, som er flittig og forsøger at få de høje karakterer og derfor også bruger rigtig mange timer på studiearbejdet. Det kræver sin flid, ihærdighed og nogle gange også afkald på fritid og sociale arrangementer, fordi man er overloaded.”

For Thomas har det været svært at vælge, da han gerne vil begge dele, hvor han har været nødt til at strukturere sig ud af det.

”Jeg er nok heldig på den front, at jeg kan administrere det og ikke er knækket på det – endnu. Jeg har sene, lange aftener. Der er der nogle, som spørger: Hvad fan’ Thomas, skal du ikke i seng nu, eller kommer du ikke ned til en øl? Selvfølgelig er det også vigtigt, og det anbefaler jeg også til andre – lige at vise flaget – så man ikke går fuldstændig i hi, men det er en presset balancegang.”

”Jeg ville nok godt kunne klare mig uden, men jeg vil ikke være den foruden”

Imens Thomas brager derudaf som iværksætter, sidder han også på skolebænken alle hverdage fra kl. 8-16. Thomas læser til elektronikingeniør og er i gang med at skrive sin bacheloropgave på Aalborg Universitet. Kombinationen af iværksætteriet og studiet er vigtig for Thomas, og for ham muliggør studiet, at han kan supplere sin praktiske erfaring med den teoretiske viden fra universitetet.

”Man hører gerne om iværksættere, som ikke tager en uddannelse eller dropper ud. Vi kan jo nævne Mark Zuckerberg og Steve Jobs som eksempler på universitetsstuderende, der droppede ud, fordi de virkelig ender med at brænde så meget for iværksætteriet, at de alene vil finde successen derigennem eller ikke kan få balancegangen til at fungere.”

“Selvfølgelig forsøger jeg også at finde succes gennem iværksætteriet, men jeg har faktisk altid været af den optik og indstilling, at jeg kun kan blive dygtigere af at få noget viden og læring gennem studiet. Og er der noget tidspunkt, der passer bedre til at få den læring, så er det da nu, hvor man er ung og har tiden til det.”

Eddi Bisgaard

Eddi læser kommunikation på AAU og er lige nu i praktik hos reklamebureauet, Clienti. Han elsker at fordybe sig og skriver bl.a. om sociale medier og markedsføring. Kontakt: eb@talentguiden.dk

More Posts

Follow Me:
LinkedIn