Thomas Saugstrup er Junior Consultant hos konsulenthuset QVARTZ og har allerede skrevet fuldtidskontrakt med dem, fra han er færdig på studiet. Vejen dertil har ikke været let, men indebærer bl.a. elitesvømning, at blive smidt ud af studiet og lange timer på læsesalene. Læs mere om Thomas’ vej til det job, mange kun når at drømme om og hvad der driver ham.

Artiklen fortsætter under grafikken

Thomas Saugstrup

Alder: 26 år LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/thomas-saugstrup-4723702b/da Bachelor: B.Sc. International Business (EngAGE) Kandidat: Cand. Merc. FSM og CEMS double degree Nuværende stilling: Junior Consultant, QVARTZ Tidligere erfaring: Consultant og Student Assistant hos EY Advisory Services Største succes: Har skrevet fuldtidskontrakt med QVARTZ fra September 2017

Du er Junior Consultant hos QVARTZ – et af de førende konsulenthuse. Hvordan ser din dagligdag hos dem ud og hvilke opgaver har du ansvaret for?

“Generelt er min dagligdag hos QVARTZ enormt alsidig og der er stor forskel på, både hvor meget jeg arbejder og hvad jeg laver som Junior Consultant. Som Junior Consultants er vi i høj grad med til selv at definere og udvikle rollen og derfor har vi nok alle forskellige oplevelser ift. arbejdstid og opgaver.

I gennemsnit arbejder jeg vel 25-30 timer om ugen, men jeg har både haft uger med 0 timer og med 60 timer, da det i høj grad kommer an på hvilke projekter, man er tilknyttet. Som udgangspunkt kan jeg inddele min tid i to overordnede kategorier – projektarbejde for vores kunder og interne opgaver.

Som Junior Consultant er det nogle gange en udfordring at balancere arbejde og studie og man skal være skarp på at prioritere sin tid. I februar og marts valgte jeg at arbejde fuld tid på et projekt for en kunde i Malmø, hvilket naturligvis gjorde det svært for mig at komme til forelæsningerne på studiet. Det var hårdt, men til gengæld fik jeg en, synes jeg, væsentligt større læringsoplevelse som en mere integreret del af teamet. Som JC’s arbejder vi med mange af de samme ting som fuldtidskonsulenterne og det er klart, at jo mere tid du kan dedikere, des større chance er der for at få god eksponering.

Min høje workload i foråret gjorde, at jeg droslede ned sidst på semesteret og primært lavede interne opgaver, hvor jeg har hjulpet til med at finde nogle nye dygtige JC’s, som starter til september. Det var en anderledes opgave end normalt, men virkelig givende at få lov til at møde mange nye dygtige kandidater.

Alle i QVARTZ laver iøvrigt interne opgaver, da det i høj grad er en del af vores fælles værdier, at alle bidrager til at vi skaber et fedt sted at være.”

Hvad er, for dig, det bedste ved at arbejde for QVARTZ?

“Det at være en del af en virksomhed (vi kalder det en civilisation), hvor der er et enormt fladt hierarki og et ønske om hele tiden at bevæge os, udfordre og prøve noget nyt. Det skaber en enormt entreprenant atmosfære og selvom vi har rundet 150 personer i København, føles det stadig som et lille start-up.”

Hvilke kompetencer og kvaliteter er de vigtigste for at bestride en stilling som din?

“Det nok ingen overraskelse, at man i consulting kigger meget på evnen til at strukturere og tænke analytisk.

I forhold til at have succes i jobbet, skal man kunne trives med en høj grad af omskiftelighed og deraf kræves der en vis fleksibilitet. Både i forhold til at give den en skalle når der er travlt og resten af dit team knokler, men også i forhold til, at der i perioder måske er mindre behov. Omvendt oplever jeg også, at når jeg leverer den form for fleksibilitet, udviser QVARTZ i samme grad fleksibilitet og respekt for eksamensperioder. Uanset hvilket studiejob man har, er det en kæmpe fordel, hvis man kan tage sig sammen til at læse forud på så mange ting på studiet som muligt, når man har tid. Jeg forsøger hver gang, men jeg når det selvfølgelig heller aldrig helt!”

Men hvad skal man så gøre, for at komme i betragtning til sådan en stilling?

“Som mange sikkert ved, skal man have gode karakterer for at komme i betragtning – der er imponerende mange dygtige mennesker derude og uanset hvad man måtte synes om det, er gode karakterer bare et vigtigt signal og noget, der skal være i orden.”

Relevant erfaring og networking kan også få dig langt. Mit første møde med QVARTZ var et karriereevent og senere en kaffesnak med en JC, som jeg kendte perifert fra min tid som svømmer. Jeg tror ikke nødvendigvis, at jeg havde et bedre CV eller bedre karakterer end så mange af de andre ansøgere, men jeg havde vist interesse og givet dem et bedre indtryk af, hvem jeg er som person og det gav QVARTZ et langt bedre grundlag for at træffe en beslutning, om jeg skulle til samtale. Konsulenthusene er grundige når de rekrutterer og hvis man kan vise, at man personligt er et godt match til virksomheden tidligt i processen, så tror jeg, man øger sine chancer væsentligt. Dermed ikke sagt, at det faglige og professionelle niveau ikke er vigtigt, for ingen bliver jo ansat, bare fordi de er flinke.”

Konkurrencen indenfor consulting er hård. Hvor skal jeg som kandidat lægge min energi i interviewprocessen?

“Uanset hvilket konsulenthus man interviewer hos, skal man igennem minimum et par case interviews og det er virkelig dem, man skal fokusere på. Mange bliver overraskede over, hvor meget tid man rent faktisk skal bruge på det – det er ikke noget, man bare lige gør efter at have øvet sig i et par dage. Det bedste er at øve sig sammen med andre, så man kan imitere en rigitg interviewsituation. Case interviews er svære og man skal ikke lade sig slå ud af, at det ikke lige går godt første gang. Jeg er engang blevet kørt rundt i et case interview og selvom jeg ikke syntes det var specielt morsomt dengang, så var det meget lærerigt og gjorde mig dygtigere.”

Hvordan har dine tidligere jobs været med til at forme din karriere?

“Mine første studiejobs var i Nykredit, hvor jeg først var mødebooker og senere studentermedhjælper i deres internationale afdeling. Det var ikke nogle drømmejobs for mig, men de var vigtige i forhold til at få erfaring og det positionerede mig bedre til mit næste job, som var hos det, der dengang hed KPMG (i dag EY Advisory Services).

Min tid hos EY var rigtig god for min udvikling. EY var en del af EngAGE-programmet og der var nogle mennesker, som så noget i mig og gav mig en chance. Jeg er meget taknemmelig for, at der dengang var folk (ingen nævnt, ingen glemt), som var villige til at hjælpe mig fremad og gav mig en uhørt god introduktion og eksponering til consulting.

Jeg fik lov til at være med direkte hos kunderne og det gav mig tidligt blod på tanden, at jeg blev taget ret seriøst af min arbejdsgiver. Det gjorde, og gør stadig, at jeg har prioriteret arbejde relativt højt i forhold til timer på læsesalen.

Gennem hele min tid hos EY, og også nu hos QVARTZ, har jeg haft både formelle og uformelle mentorer. Jeg kan ikke understrege nok, hvor absolut essentielle mine mentorer har været for, at jeg har klaret mig relativt godt og jeg vil anbefale alle studerende at finde sig en mentor. Ikke fordi man nødvendigvis skal sidde og lave karriereplaner og den slags, men fordi det modner ens evne til at reflektere over, hvordan man har det og hvad man gerne vil. Og så er det i sidste ende altid rart at kunne vende store beslutninger med en, som måske selv har været igennem noget lignende.”

Kan du fortælle lidt, om de valg du har taget i forhold til din uddannelse og hvordan de har påvirket dine muligheder?

“Jeg startede faktisk med at studere i Berlin lige efter gymnasiet. Jeg var 20 år og havde nok mere travlt med at feste og have det sjovt end at studere. Det endte faktisk med at jeg blev smidt ud af studiet, fordi jeg ikke bestod, de eksaminer jeg skulle til tiden. Det ville nogle kalde en kæmpe bommert, men jeg ser tilbage på tiden i Berlin med stor glæde. Jeg udviklede mig enormt meget personligt, jeg lærte at tale flydende tysk og så blev jeg ikke mindst lidt ældre. Jeg havde aldrig været der, hvor jeg er i dag, hvis jeg ikke havde taget lidt chancer dengang. Det gav mig en edge at være ældre og mere klar, da jeg senere kom ind på CBS. Samtidig kunne jeg veksle mine sprogkundskaber til en plads på CEMS programmet, så helt skidt var det nok ikke.

Mit snit fra gymnasiet var et pænt stykke over middel, men ikke fantastisk og absolut ikke godt nok til at komme ind på International Business. Til gengæld havde jeg boet i Berlin i to år og oplevet en masse, så jeg kom ind på kvote 2 i 2012. Der er mange, der har holdninger til IB, karaktergennemsnit og alt mulig andet, men værdien af at størstedelen af de studerende er relativt fornuftigt begavede og allesammen har et stort drive har en vild og smittende effekt. Det var meget definerende for mig at omgås så mange dygtige mennesker og det var enormt motiverende.”

Hvordan motiverede det dig at være i et miljø med drive?

“Det gik op for mig, at der altid er en, der både er klogere end dig og som samtidig giver den tusind gange mere gas på læsesalen. Det var motiverende for mig, fordi jeg er et udpræget konkurrencemenneske, men samtidig var det også en reminder om, at man nogle gange skal mærke efter, hvordan man har det og ikke nødvendigvis være med i ræset altid.

Dog skal jeg heller ikke negligere, at det faktum, at jeg arbejdede hårdt specielt på 2. og 3. år af bacheloren, åbnede mange døre. Hvis man kan, skal man gøre sig selv den tjeneste at komme ud med et fornuftigt snit fra bacheloren, for det er nogle steder ret vigtigt, for hvilke jobs man kan få både på kandidaten og senere.

Og nårh ja, så skal man tage matematik på A-niveau i gymnasiet, uanset hvor meget man hader det. Sjældent har jeg fortrudt noget så meget, som at jeg valgte B-niveau dengang – nogen skulle have fortalt mig, at det bider én i røven på universitetet!”

Har du altid haft et stort drive, eller er det noget, du har tillært dig?

“Jeg svømmede elitesvømning og trænede knap 30 timer om ugen indtil jeg var 18-19 år. Helt fra barnsben var jeg derfor en del af et meget kompetitivt miljø, som krævede en høj grad af disciplin og drive. En ungdom med elitesport er klart den vigtigste faktor i forhold til, hvordan jeg har klaret mig. Lyst, mod og drive til at gøre noget ekstraordinært opstod for mig i de år.”

Hvad motiverer dig til at nå dine mål?

“Jeg er enormt motiveret af at være en del af et stærkt hold. For eksempel brænder jeg som sådan ikke for consulting – jeg brænder for at være en del af et hold, som sammen gør ting, som de selv troede var umulige. For mig handler det om tilhørsforholdet, værdierne og sammenholdet – det har jeg fundet hos QVARTZ. Penge og prestige er sikkert rart, men det driver ikke noget for mig.”

Hvad er den største udfordring du har stået overfor?

“På en studietur til Indien med EngAGE arbejdede vi for en NGO, som lavede en række projekter i nogle små landsbyer. Vi skulle hjælpe dem med nogle initiativer og blev ført rundt fra den ene landsby til den anden, for at se hvad de lavede. Vi kunne slet ikke forstå, at vi ikke kunne identificere nogle reelle problemer i organisationen og det gik først op for os efter 3-4 dage, at der hele tiden havde kørt en person foran os og “staget” det hele, instrueret beboerne i landsbyerne, i forhold til hvad de måtte sige og generelt bare havde fået det hele til at se fint ud, så de kunne fremstå godt. Frustrationen var helt enorm, da det gik op for os, og mange af os skulle nok lige tælle til ti. Vi endte med at finde sammen i gruppen og så arbejdede vi hårdt for at komme op med et nyt initiativ i stedet, som vi selv have større kontrol over.”

Thomas’ 3 karriereråd til dig, der drømmer om en karriere som hans

  1. Find folk, der er dygtigere end dig selv og lær fra dem

Lad dig inspirere af forskellige ting fra forskellige folk, for vi bidrager alle med forskellige styrker.

  1. Sørg for, at have gode mennesker omkring dig

Uden meningsfulde relationer bliver det hele meget ligegyldigt og det er ikke sjovt at have brugt alle sine weekender på læsesalen eller kontoret.

  1. Vær personlig og vis hvem du er

Der er masser af dygtige folk derude og det er din personlighed, der adskiller dig fra resten, når du skal vælges frem for en anden.

Avatar

Karoline Mia Jessen

Karoline læser til dagligt Dansk på KU og har stor interesse for kommunikation og marketing. Derudover har hun sin egen grafiske designvirksomhed. Kontakt: kj@talentguiden.dk

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterLinkedIn